Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Asociațiile bolnavilor cronici anunță că, de la 1 noiembrie, zeci de medicamente nu se vor mai găsi pe piață

By Andreea Traicu , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 31 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România(COPAC) cere Guvernului să găsească soluții pentru pacienții care, de mâine, riscă să rămână fără tratament. COPAC atrage atenția că, de la 1 noiembrie, bolnavii cu afecțiuni cronice grave vor rămâne fără tratament, pentru că 71 de medicamente nu se vor mai regăsi în Catalogul național de prețuri (CANAMED). 

„Chiar dacă în prezent suntem între două guverne, le spunem tuturor politicienilor că sănătatea nu are culoare politică și pacienții nu au timpul necesar să aștepte investirea unui nou ministru al Sănătății. Decizia trebuie luată astăzi înainte de dispariția efectivă a medicamentelor din farmacii”, se arată în comunicatul Coaliţiei Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, transmis presei.

Membrii COPAC cer ca politicieniii să ia măsura de prelungire a prețurilor din CANAMED.

COPAC subliniază și faptul că Ministerul Sănătății a pierdut în primă instanță procesul cu o companie farmaceutică pe acest subiect, instanța anulând decizia de respingere a prețurilor propuse pentru mai multe medicamente și anulând în parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România.

Decizia în recurs urmează să fie dată în zilele următoare, se precizează în acelaşi comunicat.

Totodată, COPAC transmite Ministerulului Sănătății că nu ar fi trebuit să aducă pacienții în această situație limită întrucât CANAMEDUL poate fi actualizat anual sau de ori de câte ori este nevoie (potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 368/2017).

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW