Sunday, October 2, 2022
Jurnalism corect


Asociație de procurori, cereri către CNATDCU și Inspecția Judiciară privind teza de doctoral a lui Lucian Netejoru

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 12 septembrie 2019 Etichete: , ,

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) cere CNATDCU informații referitoare la stadiul verificărilor privind lucrarea de doctorat a șefului Inspecției Judiciare. De asemenea, magistrații au solicitat Inspecției Judiciare publicarea veniturilor pe care Lucian Netejoru le-a încasat în urma obținerii titlului de doctor.

Teza lui Netejoru, analizată de CNADTCU

Teza de doctorat a inspectorului șef Lucian Netejoru se află în analiza CNADTCU de peste un an, însă nu s-au formulat concluzii, context în care AMASP a cerut clarificări de la această instituție.

„AMASP consideră că soluționarea sesizării privind teza de doctorat a domnului Netejoru Lucian este o prioritate având în vedere funcția de conducere pe care acesta o ocupă într-o instituție ce veghează la respectarea eticii și deontologiei„,  se precizează în solicitarea AMASP.

Totodată, magistrații au cerut informații privind sumele câștigate de Netejoru ca urmare a obținerii titlului de doctor, însă nu au primit un răspuns concret.

„Considerăm că necunoașterea cheltuielilor efectuate de Inspecția Judiciară și imposibilitatea instituției de a răspunde unor solicitări legitime ridică un semn de întrebare privind politică de management a acestei structuri”, susţine AMASP.

În răspunsul pentru AMASP, Inspecția Judiciară precizează că veniturile încasate de Lucian Netejoru pentru titlul de doctor au fost incluse în salariul de bază.

„În conformitate cu decizia 31/2015 a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, emisă în baza Legii nr.71/2015, domnului inspector Lucian Netejoru i s-a acordat sporul pentru titlul științific de doctor, începând cu data de 9 aprilie 2015, până la intrarea în vigoare a Legii nr.153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv 1 iulie 2017. Acest spor a fost acordat ca sumă compensatorie, inclusă în salariul de bază”, se precizează în răspunsul Inspecției Judiciare.

Pressone: Șeful IJ a plagiat aproape tot conținutul tezei de doctorat

Potrivit pressone.ro, judecătorul Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Jurnaliștii susțin că doar de trei cărți a fost nevoie pentru întocmirea lucrării care i-a adus lui Netejoru titlul de doctor, lucrare intitulată „Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor”.

Potrivit pressone.ro, cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție. Voicu a fost unul dintre referenții din comisia de susținere care i-a acordat titlul lui Netejoru, însă el nu a observat că doctorandul a plagiat masiv din cărțile sale.

Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, a fost condamnată în primă instanță la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW