Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Asociația Orașelor din România, scrisoare către Teodorovici: Primarii sunt aproape de faliment

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2019 Etichete: , ,

Asociația Oraşelor din România îi solicită ministrului Teodorovici ca la următoarea rectificare de buget, anunțată la sfârșitul lunii iulie, să fie găsite soluții pentru a evita „falimentul celor mai multe dintre unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș”. 

Scrisoarea menționează că nu există un dialog productiv între Eugen Teodorovici și AOR.

„Asociația Oraşelor din România (AOR), cu un an şi jumătate în urmă, a primit cu încredere şi multe speranţe numirea Domniei Voastre în fruntea Ministerului Finanţelor Publice, dar satisfacţia colaborării pe care ne-aţi oferit-o este una care ne-a scăzut acel entuziasm al începutului, pe întreaga perioada parcursă din ianuarie 2018 până în prezent nereuşind un dialog productiv, care să permită găsirea de soluţii menite să sprijine administraţia publică din unităţile administrativ teritoriale cu statut de oraş”, se arată în textul scrisorii.

AOR susține că bugetele primăriilor au scăzut drastic, unele localități ajungând chiar la „limita supraviețuirii și poate chiar în pragul falimentului.”

„Ţinând cont de faptul că, în ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative, care nu au putut fi compensate prin măsurile luate de autorităţile administraţiei publice locale şi nici în urma rectificărilor bugetare făcute de guvern, dar, mai ales, de continuarea atribuirii unor competențe către administrația locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente şi de deposedarea de mulți bani a bugetelor locale, primarii de orașe și-au sporit îngrijorarea văzând că sunt duşi cu vorba. Prin neluarea în seamă a propunerilor făcute de Asociația Orașelor, s-a ajuns deja să discutăm despre localități aflate la limita supraviețuirii și poate chiar în pragul falimentului”, se mai arată în text.

Recomandările primarilor

AOR vine, în consecință, cu o serie de propuneri pentru ministrul Teodorovici prin care situația falimentului dintr-o mulțime de unități administrativ-teritoriale, să fie evitată.

„Prin urmare, solicităm ca, la rectificarea de buget pe care aţi anunţat-o public pentru sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august a.c., prin ordonanţă de urgenţă, Executivul să ţină cont de următoarele propuneri făcute de AOR pentru a putea evita falimentul celor mai multe dintre unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș:

1. Alocarea suplimentară de sume din TVA pentru bugetele locale, cu destinaţie specială, pentru susţinerea integrală a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salarizării personalului neclerical, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.
2. Alocarea sumelor de care bugete locale au fost deposedate în lunile ianuarie, februarie şi martie a.c. – corespunzătoare diferenţei dintre nivelul de 60 % şi cel de 41,75% – din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019
3. Alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș a unor sume defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale care, adăugate la veniturile proprii estimate pentru 2019 şi la sumele corespunzătoare unei cote de 60 % din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, să asigure un buget
minim de funcţionare corespunzător sumei de 1.400 lei/locuitor/an, dar nu mai puțin de:
a. 6 milioane lei/an/oraș, pentru oraşele cu un număr de locuitori de sub 5.000 de locuitori;
b. 8 milioane lei/an/oraș, pentru oraşele cu un număr de locuitori de la 5.001 la 10.000 de locuitori;
c. 15 milioane lei/an/oraș, pentru oraşele cu un număr de locuitori de peste 10.000 de locuitori.
4. Asigurarea unor bugete minime de funcţionare pentru anul 2019, care să nu fie mai mici decât maximul bugetelor minime de funcţionare din anii 2015, 2016, 2017, 2018.
5. Menționarea în acest act normativ a sumelor care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraș, municipiu și județ, așa cum s-a făcut în legea bugetului de stat pe anul 2018″, conform scrisoarei semnată de Mădălin-Ady Teodosescu, președintele AOR.

De asemnea, AOR mai solicită găsirea de soluții pentru următoarele:

1. Suplimentarea sumelor din Axa 13 a POR pentru orașe, singura șansă reală pentru dezvoltarea infrastructurii din localități; aceasta a fost extrem de bine primită de administrațiile locale de la nivelul orașelor, dovadă stând și numărul mare de proiecte depuse spre finanțare.
2. Constituirea în cadrul bugetului de stat a unui fond special din care să fie susţinute sumele necesare cofinanţării cheltuielilor eligibile şi a celor neeligibile pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene şi stabilirea unui mecanism de atribuire a acestor sume către unităţile administrativteritoriale care să asigure avansuri la semnarea contractului de finanţare, urmând ca restituirea integrală a diferenţei rămase să se facă după finalizarea implementării proiectelor.
3. Realizarea reformei administrativ-teritoriale care poate consolida capacitatea administrativă, prin renunțarea la sistemul de organizare cu unități administrativ-teritoriale fragmentate, în favoarea dezvoltării unor unități administrativ-teritoriale capabile să eficientizeze guvernarea centrală, regională şi cea locală”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat pentru sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, o rectificarea de buget prin ordonanţă de urgenţă.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW