Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Armistițiu între Armenia și Azerbaidjan / Moscova susține că a mediat conflictul

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Un înalt oficial armean a declarat în noaptea zilei de miercuri, 14 septembrie, că a fost convenit un armistițiu cu Azerbaidjan după două zile de ciocniri violente la graniță, legate de o dispută de zeci de ani între fostele state sovietice asupra teritoriului Nagorno-Karabah, relatează Reuters

„Datorită implicării comunității internaționale, s-a ajuns la un acord privind încetarea focului”, a transmis Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, conform agențiilor de presă ruse. 

Fiecare parte dă vina pe cealaltă pentru aceste ciocniri, scrie sursa citată.

Rusia susține că a făcut eforturi diplomatice pentru încetarea focului

Federația Rusă este forța diplomatică preeminentă în regiune și menține acolo 2.000 de trupe de menținere a păcii. Moscova a intermediat acordul care a pus capăt luptei din 2020 – numit al doilea război din Karabakh – în care au murit sute de persoane.

Grigory Karasin, un membru înalt al Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat agenției de presă RIA că armistițiul a fost încheiat în mare parte prin eforturile diplomatice ruse.

Liderul Kremlinului, Vladimir Putin, a vorbit cu Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei. Putin a făcut apel la calm.

Într-un discurs în fața parlamentului, Pashinyan a spus că țara sa a făcut apel la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Moscova pentru a ajuta la restabilirea integrității sale teritoriale.

Conflict vechi de decenii

Armenia și Azerbaidjan se luptă de zeci de ani pentru Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, în timp ce găzduiește o populație armeană mare.

Luptele au izbucnit pentru prima dată spre sfârșitul stăpânirii sovietice, iar forțele armene au preluat controlul asupra unor mari părți de teritoriu din și în jurul acestuia la începutul anilor 1990. Azerbaidjanul, susținut de Turcia, a reluat în mare parte acele teritorii timp de șase săptămâni în 2020.

De atunci, înfruntările au izbucnit periodic, în ciuda întâlnirilor dintre Pashinyan și președintele azer, Ilham Aliyev, menite să ajungă la un acord de pace global.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți că Rusia ar putea fie „să agite apele”, fie să-și folosească influența pentru a ajuta la stabilirea păcii.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna, într-un apel cu omologii săi din ambele țări, a cerut și el încheierea conflictului grevelor împotriva teritoriului armean.

CITEȘTE ȘI: 100 de morţi în ciocnirile de la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan

Sursa foto: TPYXA / Twitter

Comentarii