Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Armata Română va achiziționa rachete antinavă direct de la Guvernul SUA – PROIECT

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 august 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Apărării Naționale a publicat, pe site-ul Instituției, un proiect de hotărâre a Guvernului, prin care România va renunța la licitațiile pentru rachete antinavă, urmând să le achiziționeze direct de la Guvernul american. Forțele Navale Române au, în prezent, rachete antinavă de proveniență sovietică, vechi de peste 30 de ani.

Proiectul se află în dezbatere publică și presupune abrogarea unei alte Hotărâri de Guvern din 2018, care stabilea condițiile licitației.

În etapa a doua a procedurii specifice a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anuarea procedurii specifice”, e explicația existentă în actul normativ.

Tipul de rachetă care ar urma să fie achiziționată direct de la Guvernul American se numește NSM și poate ținti si distruge nave inamice aflate la distanțe mai mari de 100 de mile maritime.

Costul de achiziționare al acestor va fi de minimum 137 de milioane de euro.

Potrivit Strategiei de achiziție, Bazei programului de achiziție, precum și Anexei la Studiu de concept privind actualizarea informațiilor de cost la studiu de concept SIML, valoarea estimată pentru un ,,Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA), sens în care s-a prevăzut cerința privind capacitatea profesională ca, operatorul economic candidat să fi livrat, începând cu anul 2000 și până la data depunerii candidaturilor, SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, de cel puțin această valoare”, se arată în Nota de Fundamentare a HG nr.630/23.08.2018.

În prezent, Forțele Navale Române au în dotare rachete antinavă care provin din Uniunea Sovietică și au peste 30 de ani vechime.

În momentul actual, Forţele Navale Române au în înzestrare un sistem de patru instalaţii mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de provenienţă ex-sovietică, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW