Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Armata română, nou șef de la 1 Decembrie. Cine este generalul Vlad Gheorghiță

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie şi l-a înaintat în gradul de general – cu patru stele, potrivit Administrației Prezidențiale.

Până acum, funcția de șef al Statului Major al Apărării a fost deținută de generalul Daniel Petrescu, numit în această poziție la data de 1 decembrie 2019.

După cum se arată în CV-ul său, a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău în perioada august 2017 – februarie 2020, iar anterior, între august 2016 și 2017, a fost la conducerea Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

În intervalul 2005-2014, a ocupat diverse funcții, printre care cea de comandant al Batalionului 631 Tancuri, șef al planificării în Serviciul Operativ al Statului Major al Forțelor Terestre, șef al informațiilor la Componenta Operațională Terestră și comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a avut calitatea de ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak.

A parcurs diverse etape de formare și instruire în carieră, inclusiv Facultatea Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (finalizată în 2002), un curs de Sisteme de Comunicații și Informatică în Ede, Olanda, un program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare București, un curs de Operații de Menținere a Păcii în Oberammergau, Germania, precum și un master în Relații Internaționale și Studii de Securitate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și un master în Studii Strategice la U.S. Army War College din Carlisle, SUA.

În 1988, a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, iar în 1991, Școala Militară de Ofițeri Activi de Tancuri din Pitești. Cariera sa a debutat în calitate de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri din București.

Generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă este decorat cu: Ordinul„Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”,

Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării,

Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de

Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare

a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

 

Foto: Facebook/ Monitorul Apărării și Securității

Comentarii