Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene „a rupt complet legăturile” cu Patriarhia rusă / Reacția Patriarhului Kiril

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 mai 2022

Biserica Ortodoxă Ucraineană – aripa moscovită a anunțat, în urmă cu două zile, că a rupt complet legăturile cu Biserica Ortodoxă a Federației Ruse, decizie despre care Patriarhul Kiril a spus duminică, 29 mai, că era necesară, „pentru a nu complica viața credincioșilor” ucraineni, potrivit The Guardian și Radio Free Europe/Radio Liberty.

„Înțelegem pe deplin suferințele Bisericii Ortodoxe Ucrainene(…)Înțelegem că (n.r. liderii ortodocși ucraineni) trebuie să acționeze cu înțelepciune, pentru a nu complica viața credincioșilor”, a fost reacția Patriarhului Kiril.

Liderul Bisericii Ortodoxe ruse a acuzat „spiritele răului” că vor să împartă în două tabere ortodocșii din Rusia și Ucraina.

Vineri, la peste 3 luni de când Vladimir Putin a anunțat invazia Ucrainei, demers susținut public inclusiv de Patriarhul Kiril, aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a emis un comunicat prin care a condamnat războiul declanșat de Rusia.

Nu numai că a eșuat să condamne agresiunea militară a Rusiei, dar a eșuat să își găsească cuvintele pentru cetățenii ucraineni care suferă”, au fost criticile aduse Patriarhului Kiril.

Sute de preoți ucraineni au cerut, în ultimele săptămâni, ca liderul Bisericii din Rusia să fie adus în fața unui tribunal religios, cu scopul de a fi judecat pentru atitudinea din timpul războiului.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a devenit independentă în anul 2019, după schisma în urma căreia s-a rupt de Biserica Ortodoxă a Federației Ruse, în contextul evenimentelor din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a început să susțină separatiștii pro-ruși din Donetsk și Lugansk.

Clericii pro-ruși au format aripa moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar în acest moment este incert dacă îi vor jura loialitate Patriarhului Bartolomeu din Istanbul, considerat liderul comunității ortodoxe din lume, la fel ca restul preoților ucraineni.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Între viață și moarte. Dramele unor preoți prinși la mijloc în războiul din Estul Ucrainei

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW