Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Arhiepiscopia Tomisului: Lingurița de împărtășire nu este penală /Procurorii au clasat plângerea depusă împotriva IPS Teodosie, acuzat că a împărtăşit mai multe persoane cu aceeaşi linguriţă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 19 mai 2020 Etichete: , ,

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, marţi, pe Facebook, că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulată împotriva lui IPS Teodosie, acuzat că a împărtăşit mai multe persoane cu aceeaşi linguriţă. 

„Lingurița de împărtășire nu este penală. Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Aceasta acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal)”, arată Arhiepiscopia Tomisului.

Conform sursei citate, Parchetul a constatat în urma cercetărilor că nu au fost identificate cazuri de infectare cu coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”.

De asemenea, nu ar fi existat nici măcar suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Mai mult, Parchetul ar fi constatat că reprezentanţii Bisericii nu ar fi încălcat măsurile stabilite prin lege.

„În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.
Parchetul a mai constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală„, conform sursei citate.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, a împărtășit mai mulți copii pe treptele din fața catedralei Sf. Petru și Pavel din Constanța, folosind același potir și aceeași lingurița, sfidând, astfel, regulile impuse de autorități pentru această perioadă în care ne aflăm în starea de alertă, potrivit publicației ConstanțadeAzi.ro.

Împărtășania comună a credincioșilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Cei împărtășiți de arhiepiscopul Tomisului au fost șterși la gură cu același prosop cu care, din când în când, era ștearsă și lingurița.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/arhiepiscopia-tomisului-lingurita-de-impartasire-nu-este-penala-procurorii-au-clasat-plangerea-depusa-impotriva-ips-teodosie-acuzat-ca-a-impartasit-mai-multe-persoane-cu-aceeasi-lingurita/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/arhiepiscopia-tomisului-lingurita-de-impartasire-nu-este-penala-procurorii-au-clasat-plangerea-depusa-impotriva-ips-teodosie-acuzat-ca-a-impartasit-mai-multe-persoane-cu-aceeasi-lingurita/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW