Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Arest la domiciliu pentru cei doi angajați ai Spitalului Victor Babeș, acuzați că ar fi fost de vină pentru tragedia din unitatea mobilă ATI

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 16 iunie 2021

Cei doi angajați ai Spitalului Victor Babeș din București, acuzați că ar fi fost de vină pentru decesul a trei pacienți în unitatea mobilă ATI, au fost plasați în arest la domiciliu de Judecătoria Sectorului 3.

Decizia instanței este executorie dar nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Șeful Serviciul Tehnic al Spitalului al Spitalului Victor Babeș și un instalator din subordinea sa sunt acuzați de parchetul general că au ridicat nivelul de oxigen din unitatea ATI amplasată în curtea spitalului, în loc să îl oprească. Cei doi angajați reținuți vor fi duși în arestul Poliției Capitalei.

La data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecință oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienți. 

Inculpatul P.L.V nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat în funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferent Unității Mobile de Terapie Intensivă, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobile în afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatului R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării în parametri optimi a instalației de oxigen, precum și instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți”, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Reamintim că trei persoane au murit pe 12 aprilie după ce unitatea mobilă ATI în care erau internate în stare gravă nu a mai funcționat

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW