Tuesday, February 20, 2024
Jurnalism corect


Arafat: Dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 21 mai 2020 Etichete: , ,

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut noi precizări legate de măsurarea temperaturii cetățenilor înainte de a intra în spațiile publice închise. Șeful DSU a declarat că oamenii au voie să refuze să le fie măsurată temperatura, însă nu voi mai putea intra în incinta unei clădiri.

Pe perioada stării de urgență, operatorii economici sunt obligați să realizeze un triaj epidemiologic a persoanelor care tranzitează un spațiu public închis.

„Masurarea individuala a temepraturii se face la intrarea in spatiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de catre persoanele simptomatice sau asimptomatice catre persoanele sanatoase. Aceasta se realizeaza de la o distanta de cativa centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica om persoana simptomatica iar pentru a se proteja fata de persoanele asimptomatice, portul mastii este obligatorie”, explică șeful DSU.

Astfel, la intrarea în foarte multe magazine și instituții s-a instalat deja un termoscanner care să detecteze persoanele care au simptome specifice de Covid-19. În spațiul public au apărut idei false potrivit cărora, prin aceste dispozitive, oamenilor le sunt preluate și folosite datele personale.

Masurarea temperaturii la intrarea in spatiile publice inchise, magazine si in cladirile institutiilor publice sau ale operatorilor economici, o noua tema falsa de dezbinarea si de minimalizare a efectelor si riscului virusului SARS-COV 2„, a scris Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.

Șeful DSU, Raed Arafat, dă asigurări că acest lucru nu se întâmplă.

„Termometrul digital nu inregistreaza date personale, nu implanteaza cipuri, nu face poze si nu ia CNP-ul, numele si adresa perosanei. Acesta afiseaza doar temeperatura si poate fi utilizat de personal nemedical instruit in utilizarea unui astfel de dispozitiv„, a adăugat Arafat.

Arafat a adăugat că oamenii nu sunt obligați să fie termoscanați, însă în caz contrar nu li se va mai permite intrarea într-o incintă.

„Astfel de masuri nu sunt pe viata. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv masuri descurajatoare pentru cei care sunt dispusi sa intre in spatiile inchise fiind simptomatici pentru a-si rezolva problemele personale riscand viata altora. În concluzie, daca nu vrei sa ti se masoare temperatura este dreptul tau, dar nu mai intri in spatiul respectiv pentru ca este dreptul comunitatii si a angajatilor care lucreaza in spatiul respectiv sa se protejeze”, a conchis Arafat.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW