Tuesday, July 23, 2024
Jurnalism corect


Aproximativ 200 de cetățeni ruși au părăsit Bulgaria, după decizia Guvernului de a expulza angajați ai Ambasadei ruse de la Sofia

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 iulie 2022

Aproximativ 200 de cetățeni ruși au părăsit, duminică, teritoriul Bulgariei, după ce 70 de angajați ai ambasadei Federației Ruse la Sofia, printre care și diplomați, au fost expulzați de autoritățile din țara vecină, notează agenția de presă BTA și Euractiv.

Cei 70 de angajați ai Ambasadei ruse de la Sofia și familiile lor au fost transportați înapoi în Rusia cu două avioane puse la dispoziție de guvernul rus.

Niciunul dintre cei expulzați nu a acționat împotriva intereselor Bulgariei, au lucrat pentru a promova relațiile bilaterale”, a spus numărul doi din Ambasada rusă, Filip Voskresensky, înainte de a pleca din țara vecină.

Diplomatul rus a mai precizat că decizia Guvernului de la Sofia este „ilegală” și a adăugat că Vladimir Putin va decide dacă menține ambasada din Capitala Bulgariei.

Ivaylo Mirchev, un parlamentar bulgar, membru al partidului Bulgaria Democrată, a precizat că autoritățile bulgare nu au luat o astfel de decizie în anii trecuți, întrucât „Bulgaria trebuia să îi satisfacă interesele lui Vladimir Putin și (n.r. autorităților) le-a fost frică la acel moment”.

Oficialul a mai adăugat că, în urma unor audieri secrete din Parlament, ar fi auzit „informații îngrijorătoare cu privire la influența serviciilor secrete ruse la conducerea statului”.

Reprezentanții partidului socialist din Bulgaria, membri ai coaliției de guvernare, au transmis că decizia de a expulza 70 de diplomați ruși nu a fost luată în baza unor dovezi.

În schimb, aceștia au precizat că ar putea avea un „efect vindecător” asupra relațiilor bilaterale, întrucât Federația Rusă „nu a tratat niciodată Bulgaria drept o națiune suverană”.

Unul dintre partidele pro-ruse din Bulgaria, Vazrazhdane (Renașterea), a catalogat decizia premierului bulgar, Kiril Petkov, drept „trădare națională”.

Decizia premierului Kiril Petkov de a expulza 70 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse de la Sofia a fost anunțată pe 28 iunie.

Aș dori să le spun tuturor țărilor străine, nu numai Rusiei, că orice acționează împotriva intereselor Bulgariei va fi trimis înapoi în țara din care provine”, spunea premierul bulgar.

Petkov a mai precizat că „o mare parte dintre aceștia (n.r. angajații expulzați) lucrau pentru serviciile secrete și rolul lor diplomatic a fost doar o acoperire”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a precizat că Rusia va lua măsuri de retorsiune și diplomatice, ce pot include și închiderea Ambasadei din Sofia.

CITEȘTE ȘI: Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov, demis în urma unei moțiuni de cenzură

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW