Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Aprobare de ajutor de stat în valoare de 126 de milioane EUR de la Comisia Europeană pentru România, în sprijinul porturilor

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Comisia Europeană a aprobat joi, 11 noiembrie, un ajutor de stat în valoare de 126 de milioane EUR pentru România, în urma unei notificări pentru a sprijini porturile care se confruntă cu o creștere a fluxurilor comerciale ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Urcaina. Investiția vizează facilitarea fluxurilor comerciale din și spre Ucraina.

Potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene, România a semnalat schema de sprijini întreprinderile care își desfășoară activitatea în anumite porturi și nevoia de a investi în „instalații suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale”, ca urmare a războiului din Ucraina.

Comisia Europeană a aprobat schema în valoare de 126 de milioane EUR și aceasta se va derula până pe 31 decembrie 2024.

Unde vor merge banii

Conform comunicatului, „ajutorul va lua forma unor granturi de până la 10 milioane EUR pentru societățile de logistică ce își desfășoară activitatea în porturile maritime și interioare românești situate pe: (i) granița estică a UE (Constanța, Galați, Giurgiu); (ii) canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari); (iii) canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței (Midia și Mangalia). Ajutorul nu poate depăși valoarea cea mai mică dintre următoarele cuantumuri: (i) 10 milioane EUR pe beneficiar, (ii) deficitul de finanțare sau (iii) 65 % din costurile eligibile ale proiectului”.

Cum evaluează CE ajutorul acordat

În temeiul normelor europene privind ajutorul de stat, Comisia Europeană a evaluat că ajutorul este necesar, adecvat și proporțional pentru a genera investițiile. Se așteaptă ca efectele pozitive ale ajutorului să surclaseze efectele negative asupra concurenței dintre statele membre ale UE.

Ajutorul va fi finanțat parțial din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene și va contribui la facilitarea fluxurilor comerciale în și dinspre  Ucraina.

Comisia Europeană a aprobat ultima oară o schemă de ajutor pentru România în august 2023, în valoare de 200 de milioane EUR, având ca scop compensarea proprietarilor de păduri pentru restricțiile de exploatare.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW