Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Aproape 30% dintre pacienții infectați cu coronavirus din Sibiu care au primit plasmă au reușit să se vindece

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 1 iulie 2020 Etichete: , ,

Aproximativ 30% dintre pacienții infectați cu coronavirus internați în stare foarte gravă la SJU Sibiu, care au primit plasmă hiperimună, au reușit să se vindece.

„De tratamentul cu plasmă umană hiperimună au beneficiat 7 pacienţi cu vârste între 42 şi 67 ani. S-au vindecat doi, un bărbat de 42 de ani (fără comorbidităţi) şi o femeie de 53 (cu comorbidităţi: limfom non-Hodgkin, hipotiroidie, astm bronşic)”, a explicat directorul SCJU Sibiu.

Majoritatea pacienţilor aflați în stare foarte gravă cu COVID-19 care au primit plasmă au decedat, potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Sibiu, Decebal Todăriţă.

Peste 600 de adulți și 45 de copii din Sibiu au fost diagnosticați cu coronavirus de la începutul pandemiei și până în prezent. Dintre aceștia, 484 s-au vindecat și 52 de oameni au murit, iar alte patru persoane s-au reinfectat și au fost din nou internate în spital.

Cei mai mulţi donatori de plasmă din Sibiu pentru pacienţii cu COVID-19 sunt cadre medicale care au fost şi ele infectate cu noul coronavirus, dar care s-au vindecat.

Doar 10 dintre cei 38 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 care au dorit să doneze plasmă au şi reuşit în final să facă asta, restul fiind refuzaţi după ce s-a constatat, spre exemplu, că nu au anticorpi.

„De la începutul pandemiei şi până în prezent, la CTS Sibiu s-au recoltat 8×3 unităţi plasmă prin procedura de plasmafereză şi patru unităţi plasmă recoltate prin procedura clasică, de la persoane vindecate de COVID-19. Au donat cinci bărbaţi şi cinci femei cu vârste cuprinse între 25-52 ani. Doar doi dintre ei nu sunt personal medical (medici, asistenţi, infirmieri). Au fost selectate 38 persoane care au fost testate sau sunt în curs de testare dar doar cei zece au şi finalizat procedura, doi dintre ei a doua oară. Ceilalţi au fost respinşi, desigur tot pe criterii medicale, cum ar fi titru mic de anticorpi sau absenţa lor, transaminaze crescute sau alţi parametri biochimici datorită tratamentului medicamentos”, a declarat recent, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu, biologul Livia Mareş.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW