Thursday, January 27, 2022
Jurnalism corect


Apple și Google, parteneri în lupta cu virusul Covid-19. Aplicația care va informa oamenii din întreaga lume dacă au intrat în contact cu o persoană infectată/ Cum va funcționa noua tehnologie

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2020 Etichete: , ,

Giganții Apple și Google au anunțat în urmă cu o săptămână că vor fi parteneri pentru prima oară, în contextul combaterii pandemiei de coronavirus. Astfel, cele două mari companii au anunțat că vor colabora pentru crearea unor aplicații în scopul localizării persoanelor infectate cu virusul Covid-19 și a contacților acestora, fără a încălca dreptul la viața privată a oamenilor.

Aplicația pe care o folosesc cele două companii folosește tehnologia Bluetooth pentru a transmite un identificator aleatoriu și anonim pe dispozitivele din apropiere, potrivit presei străine. Un utilizator poate alege apoi să încarce datele sale anonimizate, care ulterior sunt transmite către alte dispozitive.

Dacă sistemul găsește o potrivire în funcție de timpul petrecut și distanța către dispozitivele din apropiere, utilizatorii primesc o notificare care îi anunță că ar fi putut intra în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19, însă identitatea acesteia nu va fi afișată.

Apple și Google au anunțat că sistemul nu utilizează date despre locație iar codul de identificare a utilizatorului se schimbă la fiecare 15 minute pentru a preveni urmărirea. De asemenea, toate datele colectate sunt procesate pe dispozitiv și nu pot fi divulgate de pe telefonul utilizatorului, decât dacă acesta este de acord să le partajeze.

Giganții au precizat că această aplicație va fi lansată undeva la jumătatea lunii mai pentru a începe asistența pentru urmărirea contactelor. Companiile au spus că vor integra funcția de urmărire a contactelor în iOS și Android în următoarele luni, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să instaleze vreo aplicație.

Totuși, conform CNN, experții în confidențialitate și securitate din întreaga lume sunt îngrijorați cu privire la acest sistem de urmărire a contactelor, precizând că ar putea fi folosit ca un instrument de supraveghere după ce pandemia de coronavirus se va termina. De asemenea, unii experți sunt sceptici cu privire la eficacitatea urmăririi contactelor activate prin Bluetooth.

Și președintele american, Donald Trump, s-a arătat îngrijorat cu privire la acest sistem de tehnologie atunci când a fost întrebat despre parteneriatul dintre Apple și Google.

„Este o tehnologie foarte, foarte nouă, este interesantă, dar mulți oameni sunt îngrijorați în ceea ce privește libertatea lor. O să verificăm acest sistem”, a declarat Trump.

Sursa: Technoinfoplus

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW