Monday, October 18, 2021
Jurnalism corect


Aplicația WhatsApp, interzisă pentru polițiști/”Instituția poliției a rămas în trecut, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai bine dotați”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Polițiștii nu mai au voie să utilizeze aplicații informatice precum Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram, Snapchat și nici să mai folosească echipamente de telecomunicații mobile ca telefoane sau tablete pentru a transmite informatii conexe activitatilor de politie, potrivit unui document remis de IGPR și publicat de Europol.

„Este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicații mobile(smarthphone,tablete,etc) și a aplicațiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Snapchat,etc) pentru transmiterea informațiilor conexe activităților de poliție”, transmite IGPR

Abaterea de la regulament constituie o contravenție și este sancționată ca atare.

“În acest sens, indicăm faptul că, încălcarea acestor norme duce la producerea unor incidente de securitate și constituie un element de incompatibilitate pentru accesul personalului Poliției Române la informații clasificate, având drept consecință retragerea autorizației de acces la astfel de informații.

Totodată, nerespectarea prevederilor articolelor sus menționate constituie contravenții la normele privind protecția informațiilor clasificate, fiind sancționate conform art.338 alin 2 din anexa HG 585/2002”, mai transmite IGPR.

Europol: Instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei

Sindicaliștii Europol povestesc tragicul eveniment de la IPJ Timiș, în care polițistul Cristian Amariei, a fost împușcat de o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp. Noile reguli impuse de IGPR vin ca o reacție la tragicul eveniment.

„În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care polițiștii au suplinit-o prin diverse aplicații, tocmai pentru incapacitatea instituției de a oferi mijloace flexibile și eficiente de schimb a informațiilor și a datelor operative cu care lucrăm.

In primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că și datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.

Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral”, au transmis sindicaliștii.

sursa foto: Inquam Photos / Raul Giuglea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW