Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Apele Române: Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă. 660 de localități se alimentează restricționat

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 august 2022

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat marți, 23 august, că rezerva de apă este în scădere, dar este suficientă pentru localitățile mari. Totodată, la nivel național, sunt 668 de localități alimentate cu program restricționat.

„În principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, avem disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Chiar dacă rezerva de apă este în scădere, aceasta este suficientă pentru localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere față de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom reuși să menținem un coeficient de umplere de peste 62%”, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Sursa citată face apel la calm și responsabilitate socială și reamintește că este nevoie să folosim rațional resursele de apă, pentru a la economisi.

„Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, îndeamnă comunicatul.

Apele Române precizează că fenomenul de secetă continuă în special în zona orașelor mici și a satelor din Moldova.

Cele mai afectate județe sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderență din puțuri sau foraje.

La nivel național, sunt 668 de localități alimentate cu program restricționat:

    • 252 de localități (din 22 județe) care dispun de sisteme de alimentare cu apă: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Mehedinți, Bihor, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor);
    • 416 de localități (din 12 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara) care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă.
    • În toate aceste localități care dispun, respectiv nu dispun de sisteme de alimentare, necesarul de apă este asigurat din sursa de apă subterană. Este vorba despre un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor care sunt parțial secate.

Foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 93039 more Info to that Topic: mainnews.ro/apele-romane-rezerva-de-apa-este-in-scadere-dar-suficienta-660-de-localitati-se-alimenteaza-restrictionat/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/apele-romane-rezerva-de-apa-este-in-scadere-dar-suficienta-660-de-localitati-se-alimenteaza-restrictionat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *