Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Apele Române: Recomandăm să apelați la folosirea apei din surse alternative, astfel încât apa potabilă să ajungă tuturor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Rezerva strategică de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare își va menține tendința de scădere până la finalul lunii iulie, dar va putea satisface necesarul de apă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafață, a transmis marți, 26 iulie, Administrația Națională „Apele Române”.

Administrația Națională „Apele Române” face în continuare apel la calm și responsabilitate socială în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, este apelul Administrației Naționale „Apele Române”.

Totodată, autoritățile arată că seceta se manifestă în zona orașelor mici și a satelor din Moldova, cele mai afectate județe fiind Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea.

La nivel național, 274 de localități din 18 județe sunt alimentate restricționat cu sursa de apă de suprafață.

Facem precizarea că rețelele de alimentare cu apă aparțin operatorilor de apă-canal și aceștia sunt cei care stabilesc restricțiile în alimentarea cu apă în funcție de fiecare caz în parte.

Restricțiile (raționalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult și este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor”, se mai arată în comunicatul Administrației Apele Române.

Deși coeficientul de umplere din principalele 40 de lacuri din România este de 75,4%, autoritățile estimează ca la finalul lunii iulie să ajungă la puțin peste 70%.

Apele Române mai arată că debitul Dunării la intrarea în țară este mult mai mic decât media multianuală a lunii iulie (1.950 mc/s față de 5.350 mc/s).

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW