Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Apel de „urgențe” pentru reclamații de fapte de corupție. Românii pot suna la un număr de telefon special

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 21 octombrie 2019 Etichete: , ,

Așa cum semnalăm ugențele medicale la numărul unic de urgențe 112, așa vom putea suna la un număr de telefon pentru a reclama fapte de corupție. Direcția Generală Anticorupție (DGA) propune o campanie prin care cetățenii ar trebui să conștientizeze mai bine necesitatea semnalării faptelor de corupție.

Astfel, atunci când românii se confruntă cu situația în care un angajat al statului le cere bani și nu numai, pot apela numărul de telefon 0800 806 806 pentru a semnala fapta.

„Un exemplu în acest sens este cazul unui polițist din Constanța prins în flagrant de luare de mită după doar 30 de minute de la primirea apelului la call center. Sesizarea la 0800 806 806 fusese făcută de un conducător auto care a fost oprit în trafic de polițist, cel care i-a și cerut mita pentru a nu aplica o sancțiune contravențională”, informează DGA

Cum se pedepsește luarea de mită

Potrivit Legii 286/2009, art. 289, luarea de mită se pedepsește astfel:

(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.

Art. 175, alin. (2): Este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Cum se pedepșește darea de mită

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.

(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).

(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 5615 more Information to that Topic: mainnews.ro/apel-de-urgente-pentru-reclamatii-de-fapte-de-coruptie-romanii-pot-suna-la-un-numar-de-telefon-special/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *