Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Apărătorii cer să nu fie tratați precum clienții lor și să nu le mai fie cenzurate onorariile/Avocat: Este frustrant să-ți vezi munca „tăiată”

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 4 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

Uniunea Naţională a Barourilor(UNBR) organizează, astăzi, 4 octombrie, în întreaga ţară acţiunea de protest „O zi fără avocaţi! Ziua în care justiţia nu există”. Apărătorii au anunțat  nu vor intra în sălile de judecată decât în cazurile urgente(n.r. arestări preventive, măsuri asigurătorii). 

Reprezentanții UNBR au cerut Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, , Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, dar şi comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, o întâlnire informală, pentru a se identifica soluții la problemele cu care se confruntă.

Până la ora postării acestei informații, instituțiile mai sus menționate nu au transmis puncte de vedere oficiale cu privire la protestul avocaților.

Potrivit memoriului UNBR, consultat de Main News, principalele probleme invocate de avocați se referă la: reducerea „nejustificată” de instanțe a onorariilor, întârzierea plăților pentru onorariile din oficiu(n.r. sarcină care revine Ministerului Justiției), dar și „continuarea unor practici care conduc la anchete penale desfășurate împotriva avocaților în mod vădit abuziv, în scop de intimidare, în pofida unui semnal de jurisprudență corect oferit de Înalta Curte de Casație și Justiție, în care s-a arătat că avocatul nu poate fi identificat cu clientul său”, se arată în memoriul semnat de președintele UNBR, Traian Briciu.

Propunerile UNBR pentru îmbunățirea relației „avocat-sistem judiciar”

Avocații propun modificarea legislativă privind cenzurarea cheltuielilor de judecată din oficiu, astfel încât acest lucru să fie supus dezbaterilor în ședința de judecată, scanarea dosarului de urmărire penală și includerea în dosarul electronic, stabilirea unor reguli clare privind desfășurarea ședințelor de judecată.

Iată lista completă a propunerilor formulate de UNBR: 

-modificarea legislativă, în sensul interzicerii cenzurării cheltuitelor de judecată din oficiu, fără a fi pusă problema în dezbaterea părților și fără o motivare care să se raporteze la criterii ce decurg din legislația primară și secundară a profesiei de avocat.

-instituirea unei proceduri în baza căreia în vederea achitării onorariului curatorilor instanța să pună în vedere părții responsabile să plătească întâi onorariul într-un cont unic (precum în cazul experților judiciari), urmând ca numai după ce există dovada achitării acestui onorariu, să fie citat și curatorul desemnat.

-publicarea pe site-ul instanței a situațiilor în care activitatea unui complet de judecată suferă modificări și, în măsura posibilităților, înștiințarea avocaților care au delegații în dosar.

-stabilirea unor norme cu caracter obligatoriu în privința organizării ședinței de judecată (stabilirea intervalelor orare, strigarea cu prioritate a cauzelor cu avocați, audierea martorilor doar în ultimele intervale orare ale ședinței, încărcarea obligatorie a tuturor actelor în dosarul electronic).

-scanarea dosarului de urmărire penală și includerea acestuia în Dosarul electronic, cu observația că în multe cazuri dosarul de urmărire penală ar putea fi preluat în formă scanată de la Parchet și inclus în dosarul electronic.

-implementarea unui sistem tehnic de înregistrare a declarațiilor luate părților în cursul anchetelor penale.

-efectuarea de către instanțe din oficiu a verificărilor necesare privind calitatea de avocat al reprezentantului convențional și sesizarea baroului și a organelor de cercetare penală atunci când în urma verificărilor se constată că se exercită profesia de avocat fără drept.

„Menționăm faptul că există și alte probleme semnalate de către barourile din țară, care nu au fost redate în cuprinsul prezentului memoriu, apreciindu-se că ele își pot găsi soluții pe plan local, prin inițierea dialogului cu instanțele și parchetele din cadrul fiecărui județ”, precizează reprezentanții UNBR.

Sprijin din partea Barourilor din Europa

Consiliul Barourilor și al Societăților de Drept din Europa (CCBE) sprijină Uniunea Națională a Barourilor din România în efortul de a apăra independența profesiei de avocat și protecția statului de drept.

„CCBE subliniază că protecția avocaților în societate este o necesitate fundamentală pentru funcționarea unui sistem juridic just și echitabil. Avocații joacă un rol crucial în menținerea statului de drept, în asigurarea accesului la justiție și în apărarea drepturilor și libertăților indivizilor.

Societatea trebuie să se asigure că avocații își pot îndeplini sarcinile fără teamă de intimidare, hărțuire sau vătămare fizică”, a transmis CCBE.

Avocat: Doar Parlamentul poate modifica acordarea cheltuielilor de judecată

Cristina Toma, avocat care reprezintă clienții atât în cauze penale și civile, susține că barourile mici se confruntă mai mult cu lipsa spațiilor adecvate de lucru, cu cenzurarea onorariului, inclusiv din oficiu, dar care este prevăzută de lege. Prin urmare, Parlamentul este singurul for care poate modifica legea într-un mod mai clar, care să permită justificarea cenzurării.

„Poate fi frustrant să-ți vezi munca tăiată când vine vorba despre bani, iar noi suntem profesie liberală, Însă, doar Parlamentul poate face această modificare legislativă în sensul în care UNBR a propus”, s-a exprimat avocata Cristina Toma, pentru Main News.

Alina Gorghiu, ministra Justiției(n.r. de profesie avocat), a vizitat lunile trecute mai multe barouri din țară și menționa că „este alături de avocați”, pe care îi dorește implicați în educația juridică a tinerilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii