Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


APADOR-CH: 43% din condamnările CEDO sunt neimplementate la nivel european/ Pentru ce este condamnată România

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2020 Etichete: , , ,

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunță că 43% din condamnările CEDO sunt neimplementate la nivel european, potrivit unui comunicat de presă.

„Câștigarea unui proces la CEDO e abia începutul. Faptul că un cetățean obține dreptatea prin condamnarea țării sale la CEDO nu înseamnă automat îmbunătățirea situației sale și cu atât mai puțin a altora suferind de aceeași problemă din respectiva țară. CEDO nu poate face legi sau schimba sistemul de justiție din țările pe care le condamnă, însă poate să ceară statelor respective, în decizia de condamnare, pe lângă despăgubirea financiară a victimei și anumite măsuri de îndreptare a sistemelor care au generat respectivele nedreptăți”, susține APADOR-CH.

Potrivit sursei citate, implementarea deciziilor CEDO este un proces lent și dificil, care debutează cu despăgubirea victimei, „o acțiune ce se petrece relativ rapid după condamnarea la CEDO, pentru că banii dați la buget sunt adesea cea mai ușoară măsură de executat. Schimbările sistemice, însă, nu sunt la fel de ușor de făcut, ele pot dura luni, ani sau decenii. În acest timp alți cetățeni cad victime ale acelorași încălcări de drepturi”.

Potrivit asociației, la nivelul Europei, 43% dintre condamnările în cauzele pilot date în ultimul deceniu sunt neimplementate. Aceasta este o statistică făcută de Rețeaua Europeană de Implementare (REI).

Care sunt țările fruntașe și care sunt codașe

Potrivit REI, în medie, în ianuarie 2020, 43% dintre hotărârile pilot emise de Curte în ultimii zece ani se află încă în implementare. În total sunt 1200 de cauze pilot în așteptare.

Țările cu cele mai multe cauze neimplementate sunt:

Azerbaidjan – 95%,

Rusia – 89%,

Ungaria – 74%,

Ukraina – 67%

Turcia – 63%.

La capătul celălalt al clasamentului se află țările cele mai disciplinate:

Cehia – 3%,

Austria, 8%,

UK – 9%,

Muntenegru, Estonia, Letonia – 10%,

Suedia și Elveția – 16%,

Germania – 17%,

Franța și Norvegia – 18%

Pentru ce e condamnată România

Țara noastră se situează în media europeană, cu 44% dintre cauzele în curs de implementare, adică 71 în ultimii zece ani. Printre cele mai vechi cauze pilot în care România a fost condamnată și nu sunt nici astăzi implementate, se află:

 • Dosarul Revoluției din 1989– dus la CEDO de Asociația 21 decembrie 1989, care privește dreptul la viață și protecția împotriva torturii;
 • Cauza Maria Atanasiu și alții v România, privind nerestituirea proprietăților naționalizate.
 • Numeroase cauze ce vizează condițiile proaste de detenție
 • Cauze ce vizează drepturile persoanelor cu handicap
 • Cauze ce vizează violența în familie

„Cauzele în care România a fost condamnată în ultimii zece ani, și care se află în implementare, vizează: dreptul la un proces echitabil, accesul la o justiție eficientă, condiții improprii de detenție, nerespectarea dreptului de proprietate, protecția persoanelor cu tulburări psihice, protecția vieții private și de familie, dreptul la viață și protecția împotriva torturii, protejarea corespondenței și supraveghere secretă, libertatea de expresie, defăimare și hate speech, violență domestică, discriminare pe motive sexuale, lipsa accesului la justiție și durata prea mare a procesului, libertatea de conștiință și de religie, dreptul la educație, abuzuri ale forțelor de ordine”, mai arată sursa citată.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW