Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Anul 2020, marcat de pandemia de COVID: Aproape 80 milioane de oameni s-au îmbolnăvit / Vaccinul Comirnaty, speranța anului 2021

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 31 decembrie 2020 Etichete: , ,

În anul 2020, lumea întreagă a simțit efectul unei noi pandemii. Virusul Sars-COV-2 s-a extins cu rapiditate din China, Wuhan, acolo unde a izbucnit epidemia la sfârșitul lui 2019. În aproximativ două luni, COVID-19 a început să facă victime în aproape toată lume, fiind declarată pandemie.

Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial au fost înregistrate aproape 80 de milioane de îmbolnăviri şi peste 1.750.000 de decese.

Cele mai afectate state din lume au fost SUA, India, Brazilia și Rusia, potrivit datelor oficiale. În Europa, Franța, Anglia, Italia și Spania au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri.

La nivelul României, numărul îmbolnăvirilor a depășit 623.000, iar peste 15.000 de persoane au murit.

Speranța reluării vieții așa cum o știam înainte de pandemie a venit spre finalul acestui an. Companiile BioNTech-Pfizer și Moderna au dezvoltat vaccinul anti-COVID. În UE, campania de vaccinare a început pe 27 decembrie

Pandemia în lume

Informația despre primele cazuri de COVID-19 a apărut la începutul anului, fiind înregistrate mai multe cazuri în China, Wuhan. Treptat, virusul a fost răspândit în întreaga lume. În SUA a avut o evoluție rapidă, la fel ca și în UE. Prima țară din Uniunea Europeană afectată de virus a fost Italia. În doar câteva săptămâni virusul a ajuns și în România. Țările din întreaga lume au restrâns dreptul la circulație, economia mondială fiind grav afectată. Între timp, cercetătorii căutau date despre noul virus pentru a găsit tratamente adecvate și pentru dezvoltarea unui vaccin.

În prezent, la nivel mondial, au fost înregistrate, oficial, în jur de 80 milioane de îmbolnăviri și peste 1.700.000 de oameni au murit. În SUA au fost înregistrate aproape 35 milioane de îmbolnăviri, iar în UE peste 25 milioane. Cele mai afectate țări sunt SUA, India și Brazilia.

Pandemia în Europa

La nivelul Europei, prima țară afectată a fost Italia. Primul caz a fost confirmat pe 31 ianuarie, când doi turiști chinezi au sosit în Italia. La 27 martie 2020, erau 80.589 de cazuri confirmate, 8.215 de decese și 10.361 de persoane recuperate.

Virusul s-a extins rapid, fiind grav afectate Marea Britanie și Spania.

În Spania, în luna octombrie, autoritățile au dispus stare de urgență pentru 6 luni, la acel moment fiind înregistrate peste un milion de îmbolnăviri.

La sfârșitul lunii octombrie, în Marea Britanie erau înregistrate peste un milion de cazuri, iar pe 16 decembrie Londra și zonele adiacente au intrat în lockdown, după ce numărul de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 a crescut. Recent, în Marea Britanie a fost depistată o nouă tulpină de coronavirus, mai contagioasă, mai multe state limitând călătoriile în Regatul Unit.

Pandemia în România

În România, primul caz de COVID-19 a fost confirmat pe 27 februarie, fiind vorba despre un contact al unui bolnav care a călătorit din Italia.

Primele măsuri au fost anunțate de autorități pe 22 ianuarie, când șase spitale au fost desemnate pentru internări și au fost instalate  termoscanere în aeroporturi.

Pe 31 ianuarie a fost solicitată suplimentarea stocurilor de dezinfectanți aflate la nivelul Ministerului Sănătății și a echipamentelor de protecție necesar personalului medico-sanitar, iar în 2 februarie s-a decis achiziționarea de kit-uri pentru diagnosticarea rapidă, echipamente medicale, izolete, deinfectant.

Pe 22 februarie s-a decis ca carantinarea românilor care veneau din Lombardia și Veneto, Italia, sau care au călătorit în aceste zone în ultimele 14 zile.

Ulterior, autoritățile au informat că un italian de 71 de ani, confirmat cu COVID-19 în Italia, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

Pe 26 februarie a fost identificat primul caz de COVID – un tânăr de 20 de ani din Gorj, care a intrat în contact cu italianul care vizitase România. S-au dispus măsuri de carantină pentru toate zonele cu transmitere comunitară extinsă

Pe 8 martie au fost interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane, precum și vizitele în spitale ale aparținătorilor.

Pe 16 martie, România a instituit stare de urgență pentru 30 de zile. A doua zi s-a dispus închiderea restaurantelor și a hotelurilor, au fost permise doar evenimentele cu mai puțin de 100 de participanți, desfășurate în spații deschise. S-a interzis circulația pe timpul nopții, cu unele excepții. Pe 22 martie au confirmate primele trei decese, iar ulterior a fost limitată circulația persoanelor și pe timp de zi. De asemenea, au fost impuse interdicții privind zborurile către și dinspre destinații cu transmitere extinsă.

Din cauza transmiterii rapide a virusului, anumite zone au fost carantinate. Starea de urgență s-a prelungit, iar ulterior a fost înlocuită cu starea de alertă, fiind menținute mai multe interdicții.

În toamnă, autoritățile au dispus obligativitatea purtării măștii în spații închise și deschise publice, mai multe localități au fost carantinate. De asemenea, restaurantele au rămas închise, fiind funcționale doar terasele.

Pe 27 decembrie, la nivelul UE, a fost demarată campania de vaccinare. În România, până în prezent, s-au vaccinat peste 2000 de persoane.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW