Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Antreprenorii, obligați în anul 2024 să mărească veniturile lucrătorilor care au 2 ani de vechime pe salariu minim

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 decembrie 2021

Antreprenorii vor fi obligați să crească salariul minim al angajaților care acumulează 2 ani de vechime începând cu 1 ianuarie 2024, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern de marți, 28 decembrie.

Guvernul a adoptat marți o ordonanță de urgență pentru prelungirea programelor IMM Invest și Agro IMM Invest și mărirea plafonului la 10 miliarde de lei, în cadrul căreia a fost corectată o prevedere inclusă în Codul muncii.

Măsura este una de tranziție, intrăm într-o normalitate cu ce înseamnă fenomenul salariului minim. Salariul minim în România este un element strict de protecție socială, din nefericire a fost transformat într-un fenomen la nivel de piața muncii și încercăm să intrăm într-o normalitate pe această perioadă de tranziție, astfel încât personalul să fie calificat”, a spus ministrul de Finanțe, la finalul ședinței de Guvern de marți.

Concret, începând cu 1 ianuarie 2022, salariații angajați pe salariu minim vor fi nevoiți să acumuleze o vechime de cel puțin 2 ani pe contractul de muncă. La 1 ianuarie 2024, dacă nu le-a fost mărit salariul, antreprenorii vor fi obligați de Lege să facă acest lucru.

În ceea ce privește programul Agro IMM Invest, a fost ridicat plafonul pentru firmele care activează în următoarele domenii: Producția de produse agricole – 290.000 de euro; Pescuit și Acvacultură – 345 de mii de euro; Producția de alimente – 2.300.000 de euro.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că se pot încheia contracte și acorduri noi de finanțare până la 30 iunie 2022.

Este un semnal, pe de-o parte s-a plecat de la rezultate, programele au funcționat foarte bine. Guvernul continuă să finanțeze economia”, a spus Adrian Câciu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *