Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Antony Blinken, vizită oficială în Ucraina pentru „a se asigura” că armele americane ajung pe front

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 mai 2024 Etichete: , , ,

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat în Ucraina, în contextul în care în zona de conflict au sosit arme din cadrul unui pachet de ajutor american aprobat recent. Vizita sa coincide cu eforturile Ucrainei de a respinge un avans semnificativ al Rusiei în apropiere de Harkov, potrivit BBC.

Blinken are programate întâlniri cu președintele Volodimir Zelensky și cu alți oficiali, cu scopul de a transmite un mesaj de sprijin și de reasigurare. Sosirea sa urmează aprobării de către Congresul SUA a unui nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, punând capăt unui blocaj politic de peste un an. Ajutorul include sisteme de apărare aeriană, artilerie și rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune, printre alte echipamente.

„Am început deja să aducem artilerie și ATACMS cu rază lungă de acțiune care pot ajunge în orice parte a Ucrainei și, de asemenea, alte capacități de apărare aeriană care sunt menite să răspundă celor mai urgente nevoi, în special în ceea ce privește activitățile Rusiei în acest moment în Harkov”, a declarat oficialul.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Kiev cu un tren, după o călătorie de nouă ore de la granița cu Polonia, unde a aterizat luni la Rzeszów. Aeroportul din oraș servește drept un nod vital pentru aducerea de provizii de apărare și ajutor umanitar în Ucraina, lucru evident prin prezența bateriilor de apărare antirachetă Patriot ale SUA.

Vizita lui Blinken urmărește să ofere asigurări puternice ucrainenilor într-o perioadă dificilă, discuțiile fiind axate pe recâștigarea impulsului militar. Ucraina se confruntă atât cu luptele în curs de desfășurare în estul țării, cât și cu recentele atacuri transfrontaliere spre Harkov.

Întrebat de BBC dacă întârzierea furnizării de arme de către Congres ar fi putut contribui la decizia Moscovei de a efectua asaltul, oficialul a spus că nu ar putea „face o corelație directă”, dar a adăugat că „ucrainenii au fost cu siguranță într-o poziție mai dificilă pentru că au așteptat mult timp pentru această asistență”.

SUA speră că un sprijin sporit în materie de arme va permite Ucrainei să treacă la o strategie de apărare activă și să consolideze încrederea în menținerea terenului său împotriva agresiunii rusești.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW