Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Antony Blinken, declarații comune cu Bogdan Aurescu: Lumea a văzut solidaritatea poporului român

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2022

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au susținut marți, 29 noiembrie, o conferință de presă comună, în marja reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, organizată la București în perioada 28-30 noiembrie. 

Vizita oficialului american în România are loc și în contextul aniversării în 2022 a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Cu acest prilej, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a trecut în revistă principalele progrese din Parteneriatul Strategic, anume creșterea prezenței militare americane în România, consolidarea apărării pe flancul estic și susținerea României în procesul de aderare la OCDE.

La rândul său, Antony Blinken a remarcat capacitatea de dezvoltare a parteneriatului strategic româno-american.

„Prima mea vizita in București a fost în 1997, când l-am însoțit pe președintele Clinton și a fost anunțat parteneriatul strategic. Îmi amintesc zeci de mii de români la Piața Universității. Steagul tricolor, dar și acel angajament pe care America l-a luat pentru România, că vom fi alături de România pe drumul democrației (…) A fost o plăcere să mă întorc după 25 de ani, mai ales că acum construim parteneriatul pentru următorii 25 de ani. E un parteneriat robust, susținut de investiții (…) Când ne gândim la cei 25 de ani care au trecut e remarcabilă capacitatea de întărire pe care a avut-o parteneriatul nostru. Creștere economică, investiții pentru România și pentru americani (…) Fundamental, este un parteneriat care își are rădăcini în elemente comune, democrație, o organizare a lumii pe baza de ordine.

Mi s-a amintit contextul în care a început acest parteneriat. Românii s-au confruntat cu tancurile comuniste, au îngropat tineri, dar într-un final au reușit, democrația a învins în România, lumea a avut puterea solidarității poporului român, a declarat Blinken.

Secretarul de Stat al SUA a vorbit și despre rolul crucial pe care l-au jucat românii în ajutorarea ucrainenilor nevoiți să își părăsească țara.

„Românii și-au deschis inima și ușile către milioane de ucraineni. Românii furnizează mâncare, apă, combustibil și energie ucrainenilor (…) România nu numai că îndeplinește, ci și depășește angajamentele pe care și le-a asumat. Războiul rusesc a crescut costul la energie, mâncare, iar Guvernul României a fost amenințat prin atacuri cibernetice. Puține națiuni înțeleg precum România de ce e atât de important să susținem toate națiunile”, a mai precizat Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW