Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Antony Blinken a anulat întâlnirea cu Serghei Lavrov: Invazia a început / Putin pretinde că vrea o soluționare „diplomatică” / Papa Francisc a făcut apel la pace

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 februarie 2022

Situația de la granițele Ucrainei pare să se înrăutățească, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul de recunoaștere a așa-zisei independențe a celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk. 

Secretarul de stat al SUA a anunţat marţi, 22 februarie, că nu se va întâlni aşa cum era prevăzut cu omologul său rus, Serghei Lavrov, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Acum că vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu are sens să ne întâlnim în această etapă”, a declarat Antony Blinken în cursul unei conferinţe de presă comună cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Putin pretinde că vrea o soluționare „diplomatică”

De cealaltă parte, Vladimir Putin a susținut că Federația Rusă este gată să caute „soluții diplomatice” în privința Ucrainei, însă a ținut să sublinieze că interesele țării sale nu sunt negociabile, notează The Guardian.

„Țara noastră este mereu deschisă pentru dialog direct și onest, pentru căutarea soluțiilor diplomatice la cele mai complexe probleme. Interesele Rusiei, securitatea cetățenilor noștri nu sunt negociabile pentru noi”, a declarat Vladimir Putin.

Tot mai multe sancțiuni împotriva Moscovei

Decizia președintelui rus a avut reverberații aproape fără precedent în statele Occidentale, care au reacționat aproape la unison pentru a sancționa agresiunea împotriva Ucrainei. Germania a suspendat gazoductului Nord Stream 2, Uniunea Europeană a decis sancționarea a 27 de persoane și entități care au un rol în subminarea integrității teritoriale a Ucrainei iar SUA va pedepsi două bănci rusești și mai mulți oligarhi.

Papa Francisc, apel către lideri

În tot acest context, Vaticanul cere pace. La sfârșitul audienței sale săptămânale, Papa Francisc i-a îndemnat pe lideri „să facă un examen serios de conștiință în fața lui Dumnezeu în legătură acțiunile lor”, notează Reuters.

Totodată, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe lideri să se abțină de la orice mișcare care ar provoca suferințe suplimentare oamenilor și a proclamat Miercurea Cenușii – 2 martie – o zi internațională a postului și a rugăciunii pentru pace.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW