Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Antony Blinken a ajuns la Chișinău. Oamenii oligarhului Șor, aduși din Găgăuzia, au protestat în stradă

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 29 mai 2024 Etichete: , , , ,

Antony Blinken, secretarul de stat din SUA, a sosit miercuri la Chișinău, în prima oprire a unui scurt turneu european în timpul căruia va încerca să consolideze sprijinul occidental pentru Republica Moldova. La momentul sosirii acestuia, mai multe persoane din Găgăuzia, susținători ai lui Ilan Șor, au protestat față de vizita oficialului american. 

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a aterizat vineri pe Aeroportul Chișinău, într-o vizită oficială. El a fost întâmpinat pe aeroport de ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și de ambasadorul SUA în Moldova, Kent D. Logsdon, aflat la final de mandat.

Pe agenda oficialului american se află întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Vizita a determinat autoritățile moldovene să impună restricții de circulație în anumite zone ale capitalei, din motive de securitate.

Oamenii oligarhului fugar Șor, proteste în stradă

Oamenii oligarhului fugar Ilan Șor au fost aduși din Găgăuzia să protesteze față de vizita înaltului oficial american.

Câteva mitinguri de protest au avut loc în fața Ambasadei SUA la Chișinău și pe drumul care leagă aeroportul de oraș. Manifestanții purtau pancarte cu înscrisurile „Blinken, du-te acasă” și „Nu avem nevoie de război”. Au izbucnit ciocniri între protestatari și poliție, a relatat presa de stat rusească Tass.

La protest a participat și Mihail Vlah, consilierul bașcanei Găgăuziei, cunoscut drept membru al echipei lui Ilan Șor. Într-un videoclip publicat online, se poate observa cum Vlah este escortat într-o mașină de poliție. Incidentul a atras atenția publicului și a generat numeroase reacții pe rețelele sociale.

Regiunea Găgăuzia este guvernată de Evghenia Guțul, membră a Partidului Șor. Ea a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei pe 15 mai 2023, când validarea sa în funcție a fost pusă sub semnul îndoielii. Atunci, procurorii investigau formațiunea oligarhului fugar pentru nereguli în procesul electoral.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW