Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Perioada în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă se reduce de la 72 la 48 de ore

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2024 Etichete:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, pentru Digi24, că a redus termenul în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă de la 72 la 48 de ore.

Potrivit Digi24, Ministerul Sănătății a anunțat că, în situații de urgență, se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore fără rețetă medicală.

Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis ieri Ministerul Sănătății.

Inițial, termenul anunțat era de 72 de ore, însă Ministrul Sănătății afirmă că a avut de la început în vedere această durată de 48 de ore și că a fost o eroare în redactarea ordinului.

Există doar antibiotice de primă linie care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e timp suficient, vineri și luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist pentru rețetă. Decretul nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic”, a mai transmis acesta.

Când a fost întrebat cum se poate verifica dacă o persoană nu va vizita mai multe farmacii pentru a obține doza de urgență, Rafila a răspuns că: Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze raporte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic.”

Foto: Inquam Photos / George Calin

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW