Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Voiculescu, după ce Antena Group a cumpărat fostul sediu al ICA: Am sesizat instituțiile cu privire la o nedreptate comisă în regimul Băsescu

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Dan Voiculescu a scris, pe blogul său, referitor la faptul că Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare, că vineri a sesizat instituțiile statului cu privire „la o nedreptate comisă în regimul Băsescu”. Sediul ICA a fost confiscat de la omul de afaceri, în urma condamnării la 10 ani de închisoare

„Vineri, 5 septembrie 2019, am sesizat mai multe instituții ale statului român cu privire la o nedreptate obiectivă comisă în regimul Băsescu. Redau integral textul acestei sesizări:

I. În data de 12.09.2008, doamna Aurelia Nicolae, specialist DNA a realizat un raport de constatare tehnico-științific în urma căruia terenul și clădirile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost evaluate la suma de 60 de milioane de euro. Referitor la această evaluare s-au ridicat obiecții multiple (de la modalitatea improprie de calcul, până la presiunile exercitate asupra expertului – confirmate inclusiv prin declarația notarială a altui expert DNA). Fără a intra în detalii (care sunt publice și se pot consulta oricând) rețin doar diferențele uriașe dintre evaluările și estimările efectuate înainte și după raportul de evaluare întocmit de Aurelia Nicolae.

II. În data de 8 august 2014, un complet de judecători a stabilit că în dosarul referitor la privatizarea fostului Institut de Cercetări Alimentare, prejudiciul este de 60 de milioane de euro. În urma acestei decizii peste 10 familii au fost îndatorate pe viață.

III. În august 2019, ANAF a vândut terenul respectiv, la a patra licitație (la primele 3 nu s-au găsit cumpărători), cu suma de 9 milioane de euro.

Așadar, în condițiile în care, în intervalul de timp scurs între 2014 și 2019 nu poate fi vorba de nicio scădere a valorii proprietăților imobiliare (din contră, prețul terenurilor a crescut în București, în medie, cu 25%), diferența de zeci de milioane de euro între valoarea stabilită prin expertiză și cea confirmată real, în urma vânzării (și mult mai apropiată de toate celelalte evaluări), probează, în mod obiectiv, o gravă eroare care a condus la o nedreptate evidentă.

În România noastră, dincolo de simpatii și antipatii politice, de prejudecăți și stereotipuri pozitive sau negative, ce șanse sunt ca această eroare să fie îndreptată?”, a scris Voiculescu, pe blogul său.

Context

Dan Voiculescu a fost condamnat, în 2014, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Omul de afaceri a fost liberat condiționat în iulie 2017.

Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu 10 milioane de euro. Tranzacția a avut loc pe 20 august, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp de pe strada Gârlei 1D (fostul sediu al ICA), potrivit G4media.ro.

Dacă inițial ANAF și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cerea pe clădire 76 de milioane de lei fără TVA, la a 4-a licitație suma de pornire a fost 51 de milioane de lei fără TVA.

Potrivit site-ului ANABI, ANAF- Direcția Generală a Vămilor a solicitat fostul sediu ICA în cadrul unei proceduri de reutilizare publică, însă, pe 13 mai, ANAF condusă pe vremea aceea de Mihaela Triculescu, „omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea”, a renunțat fără să dea vreo explicație la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Suma respectivă nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW