Tuesday, June 28, 2022
Jurnalism corect


Antena Group a cumpărat cu 10 milioane de euro fostul sediu ICA confiscat de la Dan Voiculescu

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 8 septembrie 2019 Etichete: ,

Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu 10 milioane de euro, confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare, din 8 august 2014, la 10 ani de închisoare.

Tranzacția a avut loc pe 20 august, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp de pe strada Gârlei 1D (fostul sediu al ICA), potrivit G4media.ro.

Dacă inițial ANAF și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cereau pe clădire 76 de milioane de lei fără TVA, la a 4-a licitație suma de pornire a fost 51 de milioane de lei fără TVA.

Potrivit site-ului ANABI, ANAF- Direcția Generală a Vămilor a solicitat fostul sediu ICA în cadrul unei proceduri de reutilizare publică, însă, pe 13 mai, ANAF condusă pe vremea aceea de Mihaela Triculescu, „omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea”, a renunțat fără să dea vreo explicație la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Suma respectivă nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

Cât a recuperat statul de la Dan Voiculescu

Reamintim că în 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În același dosar au mai fost condamnați și Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ADS, Corneliu Popa și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș. Potrivit instanței, ICA a fost subevaluată în mod intenționat la cumpărare, iar Dan Voiculescu i-a influențat, în acest scop, pe ceilalți inculpați din dosar. 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real, susțin procurorii.

Potrivit sentinței finale, statul are de recuperat 60 de milioane de euro de la toti cei inculpați în dosarul ICA. În acest sens, s-a dispus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, însă, în patru ani, ANAF a reușit să recupereze doar 9 milioane de euro din prejudiciu.

Judecător: Statul ar trebui să confiște din nou proprietatea

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a dat sentințele în dosarul ICA, a declarat că statul ar trebui să confiște din nou proprietatea, pentru că în motivarea deciziei instanței se precizează clar că Dan Voicu

„Beneficiarul real al Antenei Group este Dan Voiculescu. Statul ar trebui să recupereze din nou imobilul cumpărat de Antena Group de la ANAF având în vedere că în patrimoniul domnului Dan Voiculescu a intrat din nou acest bun. Ministerul Agriculturii, parte civilă (păgubită – n.r.) în dosar, poate face o cerere ca bunul intrat în patrimoniul domnului Dan Voiculescu, beneficiar real al Antena Group, să fie trecut în patrimoniul Ministerului Agriculturii pentru repararea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro”, a declarat judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a pronunțat decizia definitivă de confiscare din august 2014.”, a explicat Camelia Bogdan.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Antena Group are urmatorii actionari:
Camelia Voiculescu – 44,55%
Corina Voiculescu – 40,22%
Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei – 3,9%
Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) – 7,3%
Mihai Lazar (director al Grivco) – 3,1%
Dan Gheorghe – 0,43%
Intact Media Advisors SRL – 0,46%.

Judecătoarea a mai menționat și că prejudiciul total în dosar este de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru că sumele obținute de stat din valorificarea produsului infracțional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW