Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Antal Arpad anunță că DNA a clasat dosarul în care era acuzat de corupție/ Hunor: Scopul a fost acela de a îi descuraja pe liderii politici maghiari

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2019 Etichete: , ,

Antal Arpad (UDMR), primarul municipiului Sfântu Gheorghe, susține că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul de corupție deschis în urmă cu patru ani pe numele său.

El a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că se aștepta la acest verdit, susținând că este nevinovat, dar este dezamăgit de faptul că au trecut trei ani până la închiderea acestui dosar, care i-a adus prejudicii morale, cât și materiale.

„În 2014 a avut loc în control al Curţii de Conturi la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, când au controlat acel contract pe care noi l-am semnat cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (…) În ianuarie şi februarie 2015 mai multe organele de cercetare de la DNA Bucureşti de DNA Braşov şi anumite organe de cercetare din judeţ au deschis diferite dosare pe aceeaşi speţă, iar, până la urmă, cazul a fost preluat de către DNA Bucureşti. Pe 17 februarie 2016, într-o zi miercuri, am fost trezit acasă de către jandarmi, poliţişti şi procurori, care au percheziţionat casa. La fel, au fost percheziţii la alte 12 locaţii din judeţul Covasna, Braşov, respectiv Bucureşti şi percheziţii în Primărie şi în biroul meu. S-a terminat cu o deplasare în condiţii de siguranţă şi foarte rapidă la Bucureşti, la DNA (…) unde am fost audiat timp de şapte ore, până la ora 2 noaptea, când am fost lăsat să mă întorc acasă, dar cu foarte multe restricţii, în control judiciar, în primă fază, de 60 de zile, fără exercitarea atribuţiilor de primar, nu aveam voie să plec din ţară, nu aveam voie să comunic cu colegii mei din Primărie, iar de trei ori pe săptămână trebuia să prezint la Poliţie”, a rememorat Antal Arpad.

Arpad a mai spus că i s-a pus ulterior şi sechestru pe o parte din avere, dar în 2017 toate restricţiile i-au fost ridicate.

„Pe 2 iunie 2019 am fost anunţat că dosarul a fost închis (… ) Practic, în acest dosar am dovada faptului că am fost interceptat nonstop, nu numai pe telefonul meu, ci şi în maşină, acasă, în birou, la restaurant şi aşa mai departe (…) Am fost acuzat de aproape tot, de la infracţiunea de la abuz în serviciu până la trafic de influenţă şi deturnare de fonduri (…), dar nu au avut probe împotriva mea (…) Nu am simţit că procurorul ar fi fost de rea-credinţă faţă de mine, şi-a făcut treaba, dar ceea ce pot reproşa e că a ţinut atât de mult acest dosar şi nu l-a închis mai devreme, nu trebuia să aşteptăm aproape patru ani”, a mai spus Antal Arpad, citat de Agerpres.

Totodată, președintele UDMR, prezent la aceeași conferință de presă, a spus că se bucură că adevărul a ieșit la iveală, dar nu poate trece peste faptul că s-au cheltuit mulți bani publici și multă energie pentru acest dosar.

„Scopul, bineînţeles, aşa cum noi am bănuit, nu a fost acela decât de a descuraja pe liderii politici maghiari într-o perioadă extrem de importantă, înainte de alegeri, în 2014, apoi în 2016 (…) Este un dosar care acum a fost închis, dar sunt multe alte dosare, dacă mergem şi ne uităm de la Miercurea Ciuc până la Cluj vedem multe dosare foarte, foarte asemănătoare. Dar noi de fiecare dată am respectat legea, nu am acţionat împotriva intereselor publice şi împotriva intereselor statului român (…) Dacă există o suspiciune, instituţiile statului trebuie să verifice acele suspiciuni, dar puteau fi verificate în trei zile, în trei săptămâni sau trei luni, nu era nevoie să ţină până în 2019 (…), deci putea să fie închis acest caz după foarte puţin timp”, a spus Kelemen Hunor.

Antal Arpad a fost cercetat într-un dosar care viza atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii orașului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fiind acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Foto: România Liberă

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW