ANSVSA a dat amenzi de peste 600.000 de lei, după controale la peste 700 de unităţi de catering care livrau produsele alimentare către elevi, vârstnici și pacienţi
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au controlat peste 700 de unităţi de catering care livrau produsele alimentare către vârstnici, elevi sau pacienţi, fiind date amenzi de peste 600.000 de lei. De asemenea, pentru opt unităţi a fost suspendată activitatea, iar pentru alte patru aceasta a fost interzisă.
Reprezentanţii ANSVSA au transmis, joi, că aceste controale au avut loc în perioada 17 februarie – 4 martie şi au vizat spaţiile, facilităţile şi echipamentele pentru prepararea mesei în incinta unităţilor de tip catering.
“La baza acestor acţiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea şi livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum – mâncăruri gătite, salate, sosuri etc) către colectivităţi mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preşcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, persoane spitalizate etc)”, au precizat reprezentanţii ANSVSA.
Ei au adăugat că au fost controlate 708 de unităţi şi au fost date 82 de amenzi, în valoare de 607.600 de lei.
“Totodată, au fost emise 8 ordonanţe de suspendare a activităţii, 4 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 333 de kg de produse alimentare”, a menţionat sursa citată.
Printre neregulile găsite au fost: ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; dificultăţi în demonstrarea trasabilităţii produselor finite; deficienţe privind întreţinerea spaţiilor de producţie; depozitarea şi funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar; lipsă carnete de sănătate personal; lipsa contractului pentru efectuarea operaţiunilor DDD; programe de autocontrol incomplete şi/sau neimplementate.
De asemenea, au fost prelevate 87 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranţa alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.
foto: Facebook
Comentarii