Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


ANRP, după perchezițiile DNA: Activitatea se desfășoară în deplină legalitate/ Vicepreședintele instituției, urmărit penal

By Daniela Eremia , in Justitie Stirile zilei , at 20 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Autoritatea Națională pentru Restituirea Propietăților susține, după ce DNA a descins la sediul instituției, ca activitatea decurge în condiții de legalitate și transparență. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut percheziții la sediul ANRP, vizată fiind Claudia Selavărdeanu, vicepreședinte.

„Activitatea A.N.R.P. se desfășoară fără niciun impediment și nu a fost afectată de perchezițiile care au avut loc la un singur birou din cadrul instituției.
Mai mult decât atât, ședințele Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) și Comisiei speciale de retrocedare vor avea loc, potrivit programării, în data de 23 decembrie a.c.”, potrivit comunicatului transmis de ANRP.

De asemenea, ANRP anunță că dosarele de despăgubiri urmează să fie soluționate.

„Pe ordinea de zi a ședinței C.N.C.I. se află cca. 400 de dosare de despăgubiri care urmează a fi soluționate prin emiterea de decizii.
Activitatea de emitere a titlurilor de plată pentru persoanele care au primit decizii de compensare prin puncte se derulează normal, iar conducerea instituției a luat măsuri pentru ca cererile să poată fi depuse până în ultima zi lucrătoare a anului în curs”, potrivit sursei citate.

Procurorii DNA au făcut percheziții, joi, la sediul ANPR. Selavărdeanu Claudia, vicepreședinte ANRP, este acuzată de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (36 acte materiale).

Claudia Selăvărdeanu este suspectă că ar fi pus la dispoziția unui alt suspect, administrator al unei societăți de consultanță din Pitești, datele de indentitate referitoare la 36 de persoane îndreptățite la despăgubiri, dar și informații privind valorile despăgubirilor din 26 de dosare ANRP.

„În perioada iunie-decembrie 2019, suspecta Selavărdeanu Claudița ar fi pus la dispoziția celuilalt suspect, administrator al unei societăți comerciale de consultanță din Pitești specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare, datele de identitate referitoare la 36 de persoane îndreptățite la despăgubiri, precum și informații privind valorile despăgubirilor din 26 dosare ale A.N.R.P., informații despre care ar fi luat la cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de vicepreședinte A.N.R.P. și membru al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.).

Dosarele respective ar fi fost aprobate în ședințele C.N.C.I. din perioada iunie-decembrie 2019, iar informațiile ar fi fost folosite de celălalt suspect (administrator al unei societăți comerciale de consultanță din Pitești specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare), pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cesionare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate, profitând de faptul că persoanele îndreptățite încă nu cunoșteau că dosarele lor fuseseră aprobate de către C.N.C.I,” potrivit comunicatului transmis de DNA.

De-a lungul timpului, ANRP s-a aflat în centrul mai multor dosare penale. În ultimul caz celebru este implicat omul de afaceri Gigi Becali care, alături de o altă persoană, este acuzat că ar fi obținut 60 de milioane de euro despăgubiri de la instituție în urma unei expertize supraevaluate. În urmă cu 13 ani, ar fi cumpărat cu aproximativ un milion de euro drepturile litigoase pentru un teren din județul Ilfov.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW