Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


ANRE a modificat Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, ca să protejeze clienţii finali

By news.ro , in Stirile zilei , at 24 august 2022

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, pentru a proteja clienţii finali. Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de ultimă instanţă va reflecta strict costurile realizate de către furnizorii de ultimă instanţă.

Prin Ordinul aprobat, au fost aduse modificări şi completări de substanţă cadrului de reglementare actual care să protejeze clienţii finali, cele mai importante fiind: 1. Introducerea, pentru perioadele în care sunt impuse măsuri de sprijin prin legislaţia primară, a unui sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. 2. Suplimentarea numărului de FUI desemnaţi de ANRE, de la minimum 5 la un număr de minimum 7 FUI, în scopul reducerii presiunii asupra FUI care vor prelua, prin rotaţie, în perioada în care sunt impuse măsuri de sprijin, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. 3. Facturarea clienţilor preluaţi la un preţ de furnizare în regim de UI care să reflecte strict costurile realizate de către FUI”, anunţă ANRE.

A fost schimbată şi modalitatea de preluare a locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh ca urmare a încetării contractului de furnizare încheiat între furnizorul actual/FUI şi clientul final a fost completată, în sensul includerii posibilităţii ca şi pentru locurile de consum pentru care clienţii finali au denunţat unilateral contractul de furnizare să fie posibilă preluarea, dar doar la cererea acestora, şi nu automat ca în celelalte situaţii de încetare a contractului.

De asemenea, o altă modificare vizează clarificarea faptului că şi încetarea contractului de furnizare încheiat între FUI şi clientul final pentru locul de consum preluat reprezintă o situaţie de preluare, în condiţiile în care acesta nu-şi găseşte un furnizor pe piaţa concurenţială. Corelativ, s-a introdus prevederea că, în cazul locurilor de consum cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, FUI să decidă în mod liber dacă prelungeşte perioada de asigurare a furnizării gazelor naturale în regim de UI la locurile de consum ale clienţilor preluaţi după împlinirea duratei minime pentru care are această obligaţie şi să notifice clienţii preluaţi, cu cel puţin 30 de zile înainte, încetarea furnizării gazelor naturale în regim de UI, sau, după caz, prelungirea perioadei de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, cu precizarea acesteia.

A fost totodată creată posibilitatea trecerii într-un timp cât mai scurt a clienţilor preluaţi de la FUI la un alt furnizor, prin micşorarea termenului de denunţare unilaterală de la 10 zile la 2 zile.

A fost introdusă obligaţia FUI de a publica în secţiunea dedicată FUI, de pe propria pagină de internet, datele de contact necesare comunicării cu clienţii finali în ceea ce priveşte furnizarea gazelor naturale în regim de UI (numere de telefon, adrese de e-mail, modalitatea de contactare prin accesarea paginii de internet etc.), contractul – cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de UI, preţul de facturare, orice alte date şi informaţii privind furnizarea gazelor naturale în regim de UI, conform reglementărilor în vigoare şi comunicărilor/solicitărilor ANRE.

Având în vedere contextul actual, această reglementare a fost necesară, iar măsurile vor asigura continuitatea în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali şi o mai bună gestionare a fluxului de preluare a clienţilor de către furnizorii de ultimă instanţă”, precizează ANRE.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/anre-a-modificat-regulamentul-privind-furnizarea-de-ultima-instanta-a-gazelor-naturale-ca-sa-protejeze-clientii-finali/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW