Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


ANRE a amendat 24 de firme pentru manipularea pieței angro de energie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat marți, 19 iulie, sancționarea a 22 de participanți la piața de energie electrică cu amenzi în valoare totală de 10,19 milioane de lei și alți doi de pe piața gazelor naturale, cu 1 milion de lei, pentru manipularea pieței.

În perioada 2021 – 2022, ANRE a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. 24 de companii au fost găsite vinovate de manipularea pieței angro prin tranzacțiile efectuate.

„Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria tranzacţiilor de spălare tip A – B – A sau pre-arranged”, arată ANRE.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) dintre care 13 în sectorul energiei electrice iar cinci în sectorul gazelor naturale.

„Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat”, au subliniat reprezentanții instituției.

Sursa foto:Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW