Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


ANPC sancționează peste 500 de magazine pentru produse congelate expirate și temperaturi neconforme

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2024

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis, vineri, că în perioada 12-23 august, au fost verificați peste 500 de operatori economici care comercializează produse congelate, inclusiv înghețată. În urma controalelor au fost descoperite produse expirate, nerespectarea temperaturilor de congelare și echipamente frigorifice neigienizate sau deteriorate.

ANPC a controlat 540 de operatori economici, dintre care 466 au fost găsiți cu deficiențe. Din peste 50 de tone de produse alimentare congelate verificate, aproximativ 34 de tone nu respectau prevederile legale.

Astfel, au fost aplicate amenzi de peste 2,5 milioane de lei și peste 27 de tone de produse alimentare congelate, improprii consumului uman, au fost retrase de la vânzare.

„Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită”, a transmis preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Au fost descoperite următoarele nereguli: comercializarea unor produse congelate cu modificări organoleptice (acumulări de gheaţă în interiorul ambalajului, cu arsuri de congelare, devidate, cu stare termică modificată – decongelate); comercializarea unor produse alimentare congelate fără elemente de identificare şi caracterizare; comercializarea unor produse alimentare congelate cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor produse alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte; lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate (menţionarea ingredientelor alergene, traducerea în limba română a elementelor de pe etichetă, lipsa înscrierii cantităţii nete, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii ţării de origine etc.).

ANPC a mai constatat probleme precum neconcordanțe între eticheta produsului și prețul de la raft sau de la casa de marcat, nerespectarea temperaturii de congelare de -18°C, condiții necorespunzătoare de depozitare, utilizarea unor echipamente frigorifice neigienizate sau deteriorate.

                  

Foto: ANPC

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW