Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


ANPC va obliga magazinele să afișeze la reduceri cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile: O armă împotriva ofertelor înșelătoare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 martie 2021

Magazinele vor fi obligate, prin lege, să afișeze la reduceri și care a fost cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile al articolului respectiv, potrivit unei hotărâri propuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ce are scopul de a oferi clienților o armă împotriva ofertelor înșelătoare.

Proiectul introduce un articol nou în H.G. nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, astfel încât consumatoul să poată identifica în mod clar reducerea”, a transmis ANPC.

Reglementarea propusă de ANPC ar trebui să intre în vigoare pe 28 noiembrie 2021 și să se aplice efectiv începând cu 28 mai 2022.

Ce prevede proiectul lansat în dezbatere publică: 

 • „Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
 • În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
 • În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț.
 • Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”

Hotărârea poate fi consultată aici.

Sursă foto: Inuam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW