Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


ANP: 1024 de persoane private de libertate au votat la alegerile locale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 septembrie 2020 Etichete: ,

Administrația Națională a Penitenciarelor informează că 1.024 de persoane care sunt închise au votat la alegerile locale de duminică. ANP a venit cu precizări privind Calendarul de măsuri pentru anii 2019-2025.

Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că 1.024 de persoane private de libertate au votat la alegerile locale de duminică.

Ca urmare a dispunerii tuturor măsurilor organizatorice de natură să asigure desfășurarea în condiții optime a procesului de vot în cadrul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au raportat finalizarea activității de votare, fără a fi înregistrate incidente sau manifestări de natură a perturba procesul electoral.

Astfel, un număr de 1.024 de persoane private de libertate și-au exercitat, duminică, 27.09.2020, dreptul de vot în cadrul alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020”, potrivit unui comunicat ANP.

ANP a făcut precizări privind gestionarea pandemiei de COVID-19 și Calendarul de măsuri pentru anii 2019-2025.

De altfel, prin uzitarea politicilor de resurse umane promovate la nivel naţional pe durata stării de urgenţă, sistemul administraţiei penitenciare a reuşit să acopere o parte din necesităţile palierelor operativ şi medical. Odată cu modificarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin scoaterea la concurs a cca.1500 de posturi, se are în vedere şi completarea necesităţilor aferente derulării procesului de reintegrare socială, asistenţei medicale (medicină de familie, psihiatrie etc.) sau siguranţei deţinerii şi regimului penitenciar. Gestionarea acestui risc preponderent medical a vizat, astfel, toate sectoarele sistemului penitenciar, fiind necesare inclusiv acţiuni pe linia echilibrării efectivelor de deţinuţi la nivel naţional, cazarea acestora realizându-se cu respectarea profilării locurilor de deţinere.

Amintim, totodată, că, în paralel cu gestionarea provocărilor impuse de actualul context epidemiologic, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a menţinut activ obiectivul îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. Respectarea Calendarului de măsuri pentru perioada 2018-2024 se reflectă în cele 70 de locuri noi de detenție (Giurgiu – 30 de locuri și Deva – 40 de locuri), în cele 282 de locuri de detenție modernizate (la Penitenciarul Deva), dar şi în lucrările de reparații curente/lucrări de intervenții de mică amploare efectuate la un număr de 3.139 de camere de deţinere (până la finele lunii decembrie 2020).

Totodată, revizuirea Calendarului de măsuri, pentru perioada 2019-2025, presupune crearea unui număr de 7.849 de locuri noi de cazare și modernizarea a 946 de locuri de cazare, investițiile fiind finanțate din trei surse, astfel:

 1. Mecanismul Financiar Norvegian – 1.400 de locuri noi de cazare, în valoare estimată de 21.007.300,00 euro și 100 de locuri de cazare modernizate, în valoare estimată de 1.040.193,00 euro;
 2. Bugetul de stat – 4.549 de locuri noi de cazare și modernizarea a 846 de locuri de cazare, în valoare estimată de 102.255.576,0 euro;
 3. Împrumut de la o Instituție Financiară Internațională, conform proiectului aprobat de către Guvernul României, la data de 05.12.2017, prin Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile, prin care se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor – 1.900 locuri noi de cazare prin construirea și înființarea a două noi penitenciare (Penitenciarul Berceni și Penitenciarul Unguriu). A fost semnat Memorandumul privind aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în valoare de 177 milioane euro, în vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România, iar legea privind aprobarea acordului – cadru de împrumut a fost promulgată de către Președintele României prin Decretul nr. 324/2020, devenind Legea nr. 90/2020

Aspectele evidenţiate certifică interesul şi perseverenţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru promovarea obiectivelor prioritare ale sistemului de detenţie, într-o etapă critică pentru întreaga societate. În paralel cu menţinerea unui echilibru instituţional, din punct de vedere medical, operativ sau al climatului carceral, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va continua, conform planificărilor, îndeplinirea activităţilor necesare modernizării sistemului penitenciar”, sunt precizările aduse de ANP.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW