Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


ANM: Temperaturi istorice la mai multe stații meteo din țară. Durata acestui val de caniculă este un record

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Au fost înregistrate recorduri de temperaturi la zeci de stații meteorologice din țară, în ultima perioadă. Sâmbătă, 23 iulie, temperaturile au fost cuprinse între 39 şi 42 de grade în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

„În zilele în care am avut emis codul roșu și codul portocaliu pentru partea de vest și sud-vest a țării am înregistrat foarte multe recorduri la un număr semnificativ de stații meteorologice, respectiv la 68 de stații”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, la acele stații meteo au fost înregistrate cele mai ridicate valori de temperaturi maxime zilnice pentru zilele respective.

„Dintre cele 68 de stații, la 16 am avut chiar recorduri lunare, fiind cele mai ridicate valori pentru o zi din luna iulie din zona respectivă”, a mai spus directorul ANM.

Până în data de 29 iulie rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben care vizează în continuare valul de căldură. În jumătatea sudică a țării, valorile de temperatură maximă vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, a mai menționat Mateescu.

„Cu siguranță durata acestui val de căldură din perspectiva maximelor diurne, dar și al nopților tropicale, au făcut ca acest val să fie unul, la nivelul numărului de zile consecutive, posibil din nou un record”, a declarat Elena Mateescu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 27 iulie, mai multe coduri galbene și portocalii pentru perioada următoare, avertizări ce vizează atât caniculă, cât și furtuni.

Miercuri, 27 iulie, este în vigoare și un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru sudul țării.

„În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, potrivit meteorologilor.

De asemenea, miercuri, de la ora 12:00, până vineri, 29 iulie, ora 02:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, precizează ANM.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/anm-temperaturi-istorice-la-mai-multe-statii-meteo-din-tara-durata-acestui-val-de-canicula-este-un-record/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *