Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


ANM a emis mai multe avertizări cod galben si portocaliu de căldură și furtuni

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri, 27 iulie, mai multe coduri galbene și portocalii pentru perioada următoare, avertizări ce vizează atât caniculă, cât și furtuni. 

Un prim cod galben valabil toată ziua de miercuri vizează val de căldură, disconfort termic ridicat:

„Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”, conform ANM.

Totodată, astăzi este în vigoare și un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat pentru sudul țării.

„În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, potrivit meteorologilor.

Zonele afectate:

De asemenea, miercuri, de la ora 12:00, până vineri, 29 iulie, ora 02:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie)”, precizează ANM.

Miercuri, în intervalul 14:00 – 22:00, va fi în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei.

„Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp”.

De asemenea, joi, 28 iulie, ora 03:00 intră în vigoare un alt cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil până seara, la ora 22:00. Zone afectate sunt nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură.

„Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp”, arată ANM.

În fine, meteorologii au emis și un cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat pentru zilele de 28 și 29 iulie, joi și vineri.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade”.

Vremea în București

Meteorologii au emis și o prognoză specială pentru Capitală. Astfel, până joi, 28 iulie, ora 09:00, valul de căldură se va intensifica și vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

„Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade, iar minima va fi de 20…22 de grade. În seara zilei de miercuri (27 iulie) și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) va crește probabilitatea pentru intensificări ale vântului, vijelii, averse și descărcări electrice”.

Ulterior, de joi dimineață, ora 09:00, până vineri seara, ora 21:00, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic ridicat.

„Valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele precedente astfel că vor fi maxime de 32…34 de grade și minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului”, mai arată ANM.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW