Monday, October 18, 2021
Jurnalism corect


ANI: Viorel Mocanu, declarat incompatibil pentru că a ocupat funcția de Agent Guvernamental la CEDO, simultan cu cea de membru în Consiliul de Administrație al Tarom

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 5 martie 2020 Etichete: , , , ,

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat faptul că Viorel Mocanu a exercitat simultan funcțiile de Agent guvernamental pentru CEDO și  membru în Consiliul de Administrație al companiei Tarom

Fostul secretar de stat din MAE este acuzat de ANI că, în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, „a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A”.

Conform unui comunicat transmis de ANI, Viorel Mocanu a fost informat cu privire la declanșarea procedurii de evaluare.

„Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) f) funcția de manager sau membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale. […] „, transmite ANI.

Potrivit sursei menționate, Viorel Mocanu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se ma arată în sursa citată.

Cunoscut pentru că i-a luat apărarea lui Dragnea la CEDO

Viorel Mocanu este vizat de DNA într-o anchetă referitoare la observațiile pe care acesta le-a depus la CEDO în cauza “Dragnea contra României”.

Acesta a fost eliberat din funcție de Viorica Dăncilă, în luna august 2019, fiind numit tot de aceasta, în luna februarie 2020.

Viorel Mocanu este cunoscut în spațiul public ca fiind agentul guvernamental care a pledat în favoarea lui Liviu Dragnea și nu pentru statul român, în fața CEDO.

Dragnea a contestat la CEDO condamnarea sa la doi ani cu suspendare, din procesul Referendumul. El aduce ca argument faptul că motivarea deciziei din 2016, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Decizia în sine a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.

După ce în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a avut o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea, DNA a deschis un dosar, care se află în faza de cercetare.

Pentru că la Secția Specială s-a depus o plângere la adresa procurorilor DNA, SIIJ a cerut o copie a dosarului.

Avocatul Sorinei Pintea din dosarul de mită

Sorina Pintea este apărată de avocatul Viorel Mocanu în dosarul deschis de DNA în care este acuzată că ar fi luat șpagă pentru derularea unui contract, în calitate de manager al Spitalului Județean Baia Mare. Într-o apariție televizată la Antena3, Viorel Mocanu a declarat că, în timpul vizitei fostului ministru al Sănătății la Policlinica MAI, Sorina Pintea a fost supusă torturii.

La momentul numirii în funcţia de Agent guvernamental CEDO, Mocanu era, în februarie 2019, consilier onorific al ministrului Sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea, aflată acum în arest preventiv.

De la arestarea Sorinei Pintea, avocatul Viorel Mocanu a avut nenumărate apariții televizate în care a reclamat felul în care clienta sa este tratată.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW