Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANI stabilește condițiile de eligibilitate în contextul alegerilor locale și europarlamentare


Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat miercuri o serie de clarificări cu privire la condițiile de eligibilitate și integritate în contextul alegerilor locale și europarlamentare din luna iunie. 

Scopul măsurilor este prevenirea și conștientizarea incompatibilităților ce se pot produce în timpul procesului electoral, dar și după.

Potrivit comunicatului oficial,

  • un funcționar public poate candida la funcția de ales local, „cu condiția suspendării raportului de serviciu potrivit dispozițiilor art. 97 din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, și art. 514 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ. Suspendarea raportului de serviciu are loc la inițiativa funcționarului public și durează până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales, sau până la încetarea funcţiei eligibile, în cazul în care funcţionarul public a fost ales. În situația în care funcționarul public nu este ales, trebuie să își reia activitatea în prima zi lucrătoare ulterioară alegerilor”

 

  • un prefect și subprefect nu poate candida pentru o funcție electivă fără a se genera o situație de incompatibilitate, incluzând acțiunile din campania electorală, cu excepția situației în care aceștia demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor. Altfel, aceștia vor fi sancționați cu demiterea din funcție.

 

  • un funcționar public poate face parte din birourile electorale, și, având în vedere „art. 109 alin.(2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare prevede că pe perioada cât funcționează birourile și oficiile electroale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator se consideră detașați și primesc o indemnizație stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorității Electorale Permanente. Președinții birourilor electorale, locțiitori acestora și membrii primesc indemnizația de la data încheierii proceselor-verbale de învestire.  Având în vedere că pe perioada de funcționare a birourilor și a oficiilor electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator se consideră detașați, arătăm că deținerea unei funcții publice simultan cu exercitarea calității membru în biroul electoral nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate”

 

  • un consilier local/județean poate încheia contracte de prestări servicii de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care face parte, astfel,

    Potrivit dispozițiilor art. 90 din Legea nr. 161/2003, consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului localConform prevederilor art. 92 din același act normativ, încălcarea dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor”  

Alegerile locale și europarlamentare din România vor avea loc pe data de 9 iunie. Mihai Tudose deschide lista alegerilor europarlamentare pentru coaliția PSD-PNL, și, până la acest moment, lista se prezintă astfel: Mihai Tudose (PSD, Rareş Bogdan (PNL), ⁠Gabriela Firea (PSD), Dan Motreanu (PNL), ⁠Victor Negrescu (PSD),  Adina Vălean (PNL), ⁠Vasile Dîncu (PSD), ⁠Daniel Buda (PNL) ⁠Maria Grapini (PSD); ⁠Siegfried Mureşan (PNL), Gheorghe Cârciu (PSD), ⁠Dragoş Benea (PSD) ⁠Mircea Hava (PNL),  Titus Corlăţean (PSD), ⁠Dan Nica (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), ⁠Roxana Mînzatu (PSD), ⁠Virgil Popescu (PNL), ⁠Alexandru Muraru (PNL).

Comentarii