Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


ANI a sesizat instanța în cazul primarului din Corbeanca: Nu poate justifica peste 3 milioane de lei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Agenția Națională de integritate a sesizat comisia de control a averilor din cadrul Curții de Apel București în cazul primarului din Corbeanca, Anton Valeriu. Inspectorii de integritate susțin ca edilul nu poate justifica peste 3 milioane de lei.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 3.061.855 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către ANTON VALERIU împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către ANTON VALERIU împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.”, se arată în comunicatul transmis de Agenția Națională de Integritate.

Cine este Anton Valeriu

Din anul 2008, Anton Valeriu îndeplinește funcția de primar al comunei Corbeanca. A devenit membru al PMP după fuziunea partidului cu UNPR-ul. Eugen Tomac, liderul PMP, a afirmat că Anton Valeriu a fost mai puțin activ în partid în ultimii ani, chiar dacă în 2020 a candidat din partea PMP pentru un nou mandat de primar al comunei Corbeanca. În luna mai, atunci când primarul a fost reținut de către DNA, Eugen Tomac a comunicat pentru HotNews.ro că i s-a suspendat calitatea de membru de partid, conform statutului.

În luna iulie, primarul localității Corbeanca a fost adus în instanță de către DNA, fiind acuzat de procurori că ar fi acceptat mită în valoare de peste 3,5 milioane de euro pentru a rezolva solicitări referitoare la retrocedarea unor terenuri. La acea vreme, DNA a comunicat trimiterea în judecată, cu arest preventiv, a lui Valeriu Anton, care îndeplinea funcția de primar al comunei Corbeanca și era și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Ce acuzații i se aduc edilului

El era acuzat de infracțiuni precum luare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și participație improprie la fals intelectual.

„În perioada august 2009 – octombrie 2019, Valeriu Anton i-ar fi cerut unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri din Corbeanca ce fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, 3.523.661 de euro, din valorificarea următoarelor bunuri: nouă hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro, șapte hectare de teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro, 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 ha teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro. Pentru a ascunde natura foloaselor primite mită și beneficiarul real al acestora, la cererea primarului din Corbeanca ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite și documente falsificate)”, acuză procurorii.

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a menționat că are obligații financiare în valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro către o instituție bancară și trei persoane fizice. Toate aceste împrumuturi au fost contractate în intervalul 2008-2009. Conform declarației, el a înregistrat în document un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, cu scadența în 2029) și împrumuturi de la persoane fizice în sume de 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian și 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate aceste împrumuturi au fost contractate în perioada 2008-2009.

În ceea ce privește „veniturile”, primarul a raportat doar salariul său de la primărie, în valoare de 87.500 de lei pe an și venitul provenit din salariul soției, care lucrează ca agent de vânzări la Corbeanca. Conform celei mai recente declarații de avere, Valeriu Anton deține mai multe terenuri intravilane cu o suprafață totală de peste 6.000 de metri pătrați în zonele Corbeanca și Buftea, precum și o locuință cu o suprafață de 284 de metri pătrați în Corbeanca. De asemenea, el este asociat cu o cotă de 50% la SC DVS Frigos SRL.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW