Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


Angajatorii din Ungaria le pot cere angajaților să se vaccineze împotriva COVID-19

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2021

Guvernul de la Budapesta a emis vineri, 29 octombrie, decretul prin care angajatorii sunt autorizați să le ceară angajaților să se vaccineze împotriva COVID-19, relatează Agerpres.

Angajatorii din Ungaria le pot cere angajaților să se vaccineze „dacă ei consideră acest lucru ca fiind necesar în interesul siguranței oamenilor care lucrează acolo”, potrivit decretului publicat în gazeta oficială Magyar Kozlony.

Dacă un angajat va refuza vaccinarea, acesta va putea fi plasat în concediu fără plată pentru un an, iar apoi i se poate rupe contractul de muncă.

Excepție de la această regulă se aplică în cazul persoanelor care au un certificat medical ce atestă că vaccinarea împotriva COVID-19 le-ar pune în pericol sănătatea.

Certificatul COVID la locul de muncă, în impas în România

Implementarea certificatului COVID la locul de muncă a fost refuzată de plenul Senatului miercuri, 27 octombrie, după ce proiectul de lege nu a reușit să strângă cele 69 de voturi „pentru” necesare adoptării.

Proiectul prevedea ca personalul din sistemul de stat și angajații de la privat, ce lucrează în clădiri în care intră peste 50 de persoane, să fie obligați să prezinte certificatul COVID, ce atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, la locul de muncă, potrivit amendamentelor adoptate în Comisiile de specialitate ale Senatului.

Dacă o persoană ar fi refuzat să prezinte certificatul COVID la locul de muncă, contractul acesteia urma să fie suspendat pe o perioadă de maximum 30 de zile, fără să primească salariu. Dacă acumula cele 30 de zile de suspendare, persoana în cauză urma să își piardă locul de muncă.

Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaților în forma inițială.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW