Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Andrei Baciu dă detalii despre expirarea certificatului digital COVID al Uniunii Europene

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, a dat detalii joi, 27 ianuarie, despre expirarea certificatului digital COVID, care nu va mai fi valabil pentru persoanele care nu și-au făcut și a treia doză de vaccin anti-COVID, așa numita doză booster.

Pentru persoanele care au trecut mai mult de 9 luni de zile de la finalizarea schemei inițiale de imunizare – doza 1 + doza 2, certificatul va expira de la 1 februarie, însă pentru călătoriile în UE, decizia fiind luată de Comisia Europeană.

„Avem următoarele două lucruri distincte. În primul rând, totul pleacă de la o decizie luată la nivel european care vizează în felul următor – pentru călătorii, se va găsi o modalitate uniformă la nivel european și, atunci, ne referim la persoanele care au schemă completă de vaccinare de la care nu au trecut mai mult de 9 luni de zile, acestea vor putea să călătorească în acest fel în continuare.

Pentru cei care s-au vacciant cu schemă completă și pentru care au trecut mai mult de 9 luni de zile de la ultima doză, pentru acestea este nevoie de doza booster. Se uniformizează decizia la nivel european, tocmai pentru a exista o abordare cât se poate de unitară”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă susținută astăzi.

Momentan, nu se știe când se va lua această decizie și la nivel național.

„A doua chestiune este punerea în aplicare în România, iar acest lucru va fi dezbătut ulterior, astăzi și zilele astea, și când se identifică forma finală, se va comunica oficial din partea ministerelor sau guvernului, dar totul pleacă de la această decizie la nivel european. Este important să înțelegem contextul”, a punctat Baciu.

Context

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat vineri, 21 ianuarie, că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin ar trebui să-şi facă doza booster până la 1 februarie. De la această dată expiră certificatul digital COVID pentru persoanele care nu au a treia doză – așa numita doză booster – făcută.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a precizat Alexandru Rafila la Europa FM, citat de News.ro.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. Perioada se calculează de la administrarea seriei primare de vaccinare formată în general din 2 doze (sau, în cazul vaccinului Johnson și Johnson, dintr-o singură doză). O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate.

Perioada de valabilitate de 9 luni ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel (booster) este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va rămâne valabil pe o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel (booster).

Noile norme se vor aplica de la 1 februarie 2022.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW