Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ancheta spionării lui Kovesi continuă și după trimiterea în judecată a lui Daniel Dragomir: disjungere în cazul beneficiarilor operațiunii, rămași neidentificați | Cum erau alese țintele | Fostul ofițer SRI ar fi continuat demersul și după arestarea executanților

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 15 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Procurorii DIICOT vor continua cercetările în celebrul caz Black Cube, chiar și după trimiterea în judecată a lui Daniel Dragomir. Potrivit rechizitoriului obținut de Main News, anchetatorii au disjuns cercetările cu privire la beneficiarii operațiunii de spionare a fostei șefe DNA, rămași încă neidentificați.

Procurorii antimafia au decis, potrivit rechizitoriului:

”Disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în cadrul unui dosar distinct, faţă de persoanele necunosute care, alături de inculpatul D.D. , au fost interesate şi/sau implicate după caz, în finanţarea şi sprijinirea în orice mod a operaţiunilor şi activităţilor derulate în România de către compania IsraelianăBlackCube, în cadrul proiectului „Tornado”, se arată în document.

De altfel, anchetatorii au explicat că Daniel Dragomir a beneficiat de sprijin în campania care viza denigrarea fostei șefe a DNA. Însă nu au identificat celelalte persoane.

Inculpatul D.D. , atât direct ( ca persoană direct interesată în succesul operaţiunii) cât şi indirect (ca interpus şi interfaţă a intereselor altor persoane/clienţi/grup de persoane, neidentificate până în prezent), eraunul dintre beneficiarii operaţiunii, trebuind ca la sfârşit să intre în posesia raportului final cuprinzând analiza şi rezultatul datelor informatice şi oricăror alte date compromiţătoare, sensibile despre principalele ţinte vizate, date susceptibile a fi valorificate în interesul său şi al grupului din care făcea parte”, potrivit sursei citate.

Țintele

Procurorii spun că lista iniţială a țintelor a fost stbilită de către coordonatorii grupului –potrivit datelor puse la dispoziţie de către Daniel Dragomir, însă, în funcție de rezultatele obţinute, aceasta a fost extinsă ori eforturile au fost concentrate pe anumite persoane, în funcţie şi de indicaţiile primite de la fostul ofițer SRI.

Profile cu date personale

Anchetatorii susțin că au fost întocmite profile pentru cei transformați în ținte ale operațiunii.

Au fost întocmite multiple fişe, cuprinzând numele și fotografia persoanei, relația cu ținta (relație de rudenie, de prietenie, de serviciu etc.), date profesionale (parcursul profesional, activități conexe), date personale (data naşterii, membri ai familiei, date de contact, adresa de domiciliu/resedinţa), informații diverse obţinute din surse deschise (comentarii jurnalistice cu privire la activitatea profesională sau la pretinse legături suspecte, ocupatia actuala și domeniile de interes ale persoanei, declaraţii de avere etc.), inventarul surselor datelor cuprinse în profil”, potrivit rechizitoriului.

Unele informaţii au fost puse la dispoziţie chiar de către Daniel Dragomir, potrivit DIICOT.

Israelienii înregistrau

Procurorii au pus mâna pe o serie de înregistrări realizate de ”partea israeliană”.

Prima înregistrare medio-ambientală confirmă întâlnirea iniţială, discuţiile, negocierile şi planul infracţional conturat la începutul lunii februarie între inculpaţii D.D. , D.Z. şi martorul *** (aspecte susţinute inclusiv de către cei doi cu ocazia audierilor), telefonul inculpatului D.D.(ridicat în urma percheziţiei domiciliare şi supus ulterior examinărilor şi analizei informatice), fiind de altfel localizat în zona respectivă.Celelalte înregistrări audio au avut loc pe parcursul lunii aprilie 2016 şi au privit convorbiri telefonice purtate de către reprezentanţii BlackCube, D.Z. , A.Y.cu inculpatul D.D. (prin anumite aplicaţii on-line)”, potrivit documentului.

Chiar și ”îngrijorat”, Dragomir nu s-a lăsat

Procurorii spun că, după arestarea celor doi executanți, Daniel Dragomir ar fi purtat o serie de discuții prin care își exprima intenția de a obține, totuși, informații. Convorbirile şi mesajele, purtate la scurt timp de la arestarea la Bucureşti şi cercetarea celor doi israelieni, au privit în esenţă, potrivit anchetatorilor:

îngrijorarea, interesul şi preocuparea inculpatului D.D. şi a grupului de persoane intermediat, de a obţine totuşi de la partea israeliană contractată raportul şi datele rezultate, inclusiv a datelor informatice obţinute prin acţiunile tehnice intruzive;

– invocarea de către reprezentantul companiei Black Cube a faptului că aceasta se află în posesia unei părţi importante de date informatice confidenţiale sustrase şi totodată solicitarea acestuia către D.D. de a încerca să obţină prin intemediul „organizaţiei sale” şi a celorlalte date/arhive ridicate de organul de urmărire penală de la echipa W.R. şi G.D. , date necesare unei analize complete şi întocmirii unui raport final şi concludent”, se arată în rechizitoriu.

Dragomir, trădat de Zorella

Pe timpul anchetei, autorităţile judiciare din Israel  l-au audiat pe Dan Zorella, și el inculpat. Acesta a pus la dispoziția anchetatorilor documente şi alte probe, potrivit rechizitoriului.

Cu ocazia audierii, inculpatul a pus la dispoziţia organelor judiciare unsuport optic conţinând mai multe fişiere audio cu discuţii în limba engleză, respectiv atât discuţiile purtate cu ocazia primei întâlniri din data de 01.02.2016, din Bucureşti, dintre D.Z. , *** şi D.D. (înainte de operaţiunile desfăşurate la finalul lunii martie –începutul lunii aprilie 2016) cât şi convorbirile telefonice purtate de către D.Z. şi A.Y., cu D.D. , pe parcursul lunii aprilie 2016, la scurt timp de la depistarea şi arestarea preventivă de către autorităţile judiciare din România a numiţilor W.R. și G.D”, potrivit sursei citate.

CITEȘTE ȘI: Dosarul „Black Cube” ajunge în instanță/ Daniel Dragomir, trimis în judecată

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW