Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Anchetă RISE Moldova: Igor Dodon a fost plătit în ruble transferate de la Moscova

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Jurnaliștii RISE Moldova, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Federația Rusă destinate asociației condusă de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Însumate, acestea totalizează peste 20 de milioane de ruble, echivalentul circa 300.000 de dolari. Nu se știe cu exactitate cât din această sumă a intrat în buzunarele lui Dodon, cert este remunerația anuală a acestuia este de circa 165.000 de dolari.

Jurnaliștii RISE Moldova, cu sprijinul Centrului „Dossier”, au obținut acces la un extras privind circulația fondurilor, în anii 2021 și 2022, prin contul bancar al „Delovaia Rossia”, o asociație de afaceri din Federația Rusă conectată la Kremlin.

Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, asociația condusă de Igor Dodon, au fost transferate peste 20 de milioane de ruble rusești (300.000 dolari).

Potrivit RISE Moldova, Igor Chaika a transferat către „Delovaia Rossia” circa 9,5 milioane de ruble, bani care ulterior au ajuns în conturile organizației lui Dodon.

Prezentat drept ambasadorul de afaceri al „Delovaia Rossia”, Igor Chaika este fiul mai mic al lui Iurii Chaika, procurorul general al Federației Ruse în perioada 2006-2020.

Conform sursei citate, Igor Chaika poate fi considerat partenerul de afaceri strategic al familiei Dodon. Încă în perioada în care Igor Dodon era președintele Republicii Moldova, fratele lui, Alexandr, s-a asociat cu Chaika în două companii din Moscova. Una este specializată în construcții și darea în arendă a imobilelor (Arhplay Development OOO), iar alta colectează deșeuri nepericuloase (OОО “ПЭО”).

În luna octombrie, Igor Chaika a fost plasat pe lista de sancțiuni a SUA alături de fostul agent FSB Iurii Gudilin și de alți doi „politehnologi” ruși, Olga Grak și Leonid Gonin.

Sursa foto: Inquam Photos / Andrei Mardari

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW