Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Anchetă PressOne: Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat / UBB va reanaliza lucrarea UPDATE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

UPDATE Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca s-a autosesizat, în urma anchetei jurnalistei Emilia Șercan, și va reanaliza teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, se arată într-un comunicat de presă al instituției de învățământ superior.

Totodată, UBB a anunțat că va coopta în analiză și experți internaționali independenți.

Știrea inițială

Teza pe baza căreia ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și-a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate, este plagiată în proporție de 18,5%, cel puțin asta relevă o anchetă publicată joi, 24 noiembrie, de Emilia Șercan, în publicația PressOne. Procentul plagiat de Bode din textul tezei sale doctorale, conform jurnalistei, este cu mult mai mare decât cel de 2,95% stabilit recent de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj (UBB), instituția care în urmă cu patru ani i-a conferit titlul academic. 

Lucian Bode s-a înscris la Școala doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate în 2011, iar șapte ani mai târziu a obținut titlul de doctor pe baza lucrării „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, arată sursa citată.

Potrivit PressOne, teza lui Lucian Bode include conținut plagiat în cel puțin 65 de pagini din totalul de 194 ale lucrării. Emilia Șercan arată că ministrul Lucian Bode a introdus în „arsenalul metodelor de fraudă folosite în România” plagiatul prin traducere, care poate trece nedetectat de softurile pentru detectarea plagiatului. Verificarea cu un astfel de soft a fost introdusă în 2016 ca instrument obligatoriu de verificare a tezelor înainte de susținere.

Context

Teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, a ajuns motiv de dispută în ultimele luni, după ce jurnalista Emilia Șercan a relatat că lucrarea nu este disponibilă în format fizic la Biblioteca Națională, așa cum ar fi trebuit.

Potrivit Emiliei Șercan, ministrul Lucian Bode și-a dorit ca teza să fie publicată sub formă de carte, situație în care nu mai trebuie să se regăsească în Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016. Chiar dacă de la momentul susținerii au trecut patru ani, cartea respectivă nu era disponibilă la Biblioteca Națională iar pe site-ul editurii figura „în pregătire”, deci nu putea fi comandată.

Pe fondul disputei privind achiziția celor 600 de autoturisme marca BMW de către Poliția Română, patru membri USR, printre care Cristian Ghinea și Iulian Bulai s-au dus la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza ministrului Bode, anunțând totul pe Facebook.

USR, prin vocea fostului ministru Cristian Ghinea, a acuzat luni, 17 septembrie, că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, conține „pasaje întregi de text preluat de pe Wikipedia” sau din alte surse online, ce nu ar fi marcate în mod corespunzător. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde Lucian Bode și-a susținut doctoratul, a anunțat că va analiza lucrarea ministrului.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că a găsit abateri constând în „erori de citare”, dar și „unele fragmente plagiate”. Comisia a precizat totodată că nu este clar dacă ministrul a copiat cu intenție, dar și că „acest lucru nu schimbă concluzia privind plagiatul”.

Conform acestora, fragmentele identificate ca „având o problemă de tip plagiat” reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%). Comisia de Etică a UBB a mai precizat că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe, cu o singură excepție, dar nu acolo unde trebuie sau cum trebuie.

Bode a „salutat” concluzia Comisiei de Etică a UBB, după analiza tezei sale de doctorat, apreciind că aceasta arată că „teza mea de doctorat este în regulă”.

După publicarea rezultatelor evaluării, Bode a declarat că, împreună cu editura, va revizui „erorile de citare problematice din cele 7 pagini”, deși nu are această obligație legală.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW