Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Anchetă penală după ce un alt jurnalist de investigaţii a fost ameninţat: „Dacă te prind, îți rup capul”

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2019 Etichete: , ,

Poliţia face anchetă după ce un alt jurnalist a fost ameninţat ca urmare a investigaţiilor la care lucreză. Diana Oncioiu face investigaţii despre afacerile Bisericii Ortodoxe în cadrul proiectului „Să fie lumină”. Tânăra a depus plângere la poliţie, fiind efectuate cercetări pentru ameninţare.

Jurnalista a fost sunată de o persoană necunoscută şi a fost amenințată că „i se va rupe capul” dacă va continua să scrie.

Apelul de ameninţare, de pe un număr ascuns

Jurnalistul avertizat direct este Diana Oncioiu, de la platforma media Dela0.ro, una dintre organizațiile contributive în cadrul „Să fie lumină”. Deși a vizat-o direct pe colega noastră, apelul s-a vrut a fi o atenționare la adresa întregii echipe de reporteri, persoana apelantă indicând că trebuie să încetăm să mai scriem despre „ce fac preoții”.

Apelul a fost efectuat de pe un număr ascuns. Cel care amenința și înjura creștinește era un bărbat cu puternic accent moldovenesc. Diana a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe apelant din ceea ce a publicat „Să fie lumină” – și unde consideră mai exact că am fi mințit, deformat sau manipulat.

Bărbatul nu era însă deranjat de ceea ce am făcut în trecut – ci de lucrurile pe care urmează să le publicăm în viitor”, se arată pe pagina de Facebook a platformei.

Investigaţii despre presupuse încercări ale BOR de a ascunde un scandal sexual

Jurnaliştii care activează in cadrul platformei menţionează că unul dintre subiectele documentate se referă la abuzuri sexuale în cadrul seminarului teologic al Episcopiei Huşilor, sub conducerea lui Corneliu Bârlădeanu, plecat în 2017 din funcţie.

„Şantierul documentar s-a extins într-atât de mult încât nu mai găzduiește propriu-zis doar istoria oribilă a falimentului moral și comunitar de la Huși – ci și metodele folosite de Biserică pentru a închide orice dezbatere de fond a cazului”, spun jurnalistii.

Acestia au redat dialogul cu persoana care a formulat ameninţarea.

„Ce faceți voi? Scrieți despre Biserică?! Ce vă interesează pe voi ce fac preoții? Căutați voi… ce credeți că o să găsiți?”, și-a început astăzi tirada telefonică apelantul cu număr necunoscut.

„Dacă te prind îți rup capul! Te prind când ieși din casă și îți rup capul”, i-a transmis acesta colegei noastre Diana Oncioiu, menționând că „l-am mai rezolvat pe unul când a fost cu…”. Omul n-a mai continuat fraza, realizând probabil că există posibilitatea să se dea singur de gol.

E inutil, probabil, să mai scriem că nu ne oprim deloc aici – și că astfel de intervenții ne cam lasă reci. Sperăm doar la figurat, nu și la propriu – iar acum e loc chiar și pentru un emoticon surâzător că limba română ne permite atâtea și atâtea nuanțe.

N-avem alte arme în afară de cuvintele noastre. Le vom scrie după ce vom fi adunat faptele în cazul istoriei de abuz sexual de la Huși. Și le vom aduna negreșit – poate nu pe toate, dar suficiente cât să nu mai fie publicul departe de contextul, mijloacele și urmările lor, așa cum își dorește Biserica Ortodoxă Română”, se arata in postare.

DNA investighează persoane din conducerea Academiei de Poliţie, după ce un alt jurnalist, Emilia Şercan, a fost ameninţat.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW