Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Anchetă internă a MApN, după ce o profesoară din Colegiul de Apărare a răspândit pe internet teorii ale conspirației despre războiul din Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 martie 2022

Ministerul Apărării a demarat o anchetă internă vineri, 18 martie, după ce o profesoară din cadrul Colegiului Național de Apărare a răspândit informații false despre războiul din Ucraina prin intermediul rețelelor de socializare, iar un coleg din cadrul instituției a încercat să intimideze un jurnalist al publicației G4 Media, în timp ce acesta documenta cazul cadrului universitar.

Este vorba de conferențiarul universitar Alba Iulia Catrinel Popescu, profesor în cadrul Colegiului Național de Apărare, și care, potrivit G4 Media, a răspândit o serie de teorii ale conspirației legate de războiul din Ucraina pe rețelele de socializare.

De ce a eliberat (Zelenski n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”, este una dintre postările profesorului din Colegiul Național de Apărare.

Ulterior, Alexandru Cristian, cercetător în aceeași instituție și apropiat al profesoarei, a încercat să oprească publicarea articolului, apelând la soția redactorului-șef al publicației.

Ministerul Apărării Naționale se delimitează ferm de orice poziție contrară normelor și principiilor democratice, care aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale, care promovează discriminări de orice tip sau care încurajează discursul urii, xenofobia, antisemitismul sau comportamentele antisociale”, arată MApN.

Ministerul Apărării transmite că personalul militar și civil răspunde individual pentru comportamentul și postările personale din mediul online și că opiniile postate pe conturile individuale nu reprezintă punctul de vedere al instituției.

Cu toate acestea, postările personale, inclusiv mesajele și comentariile, nu trebuie să aducă prejudicii de imagine MApN și se fac în condițiile respectării normelor de comportament și obligațiilor personalului militar și civil, astfel cum sunt prevăzute de legi și regulamentele intern”, arată Ministerul.

Reprezentanții USR au atras atenția că acest „ultim și grav incident” se înscrie într-o serie mai lungă de întâmplări care ridică semne de întrebare cu privire la modul în care libertatea și exercitarea profesiei de jurnalist sunt privite de autoritățile române.

Rezultatele anchetei cu privire la amenințările proferate la adresa jurnaliștilor de la G4 Media trebuie cunoscute cât mai rapid iar vinovații să suporte consecințele legii”, au precizat reprezentanții USR.

 Ce îi este interzis personalului MApN să facă în mediul online

„a) să folosească rețelele sociale pe timpul îndeplinirii misiunilor ordonate, a căror desfășurare poate fi periclitată de conținutul postărilor efectuate, expunând personalul participant unor riscuri de securitate;

b) să facă propagandă politică prin orice mijloace în favoarea partidelor politice, oamenilor politici sau candidaților independenți pentru funcții publice;

c) să susțină organizațiile și grupurile extremiste, ale căror programe și activități contravin legislației naționale și normelor europene, prin promovarea discriminării de orice tip și încurajarea comportamentelor antisociale;

d) să exprime opinii contrare intereselor României și ale Armatei României;

e) să susțină culte religioase ale căror activități, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, încalcă bunele moravuri sau afectează prestigiul profesiei militare și exercitarea acesteia;

f) să susțină participarea la demonstrații, mitinguri, procesiuni sau întruniri cu caracter politic sau sindical”, susține MApN.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW