Wednesday, October 5, 2022
Jurnalism corect


Ancheta în dosarul lui Tăriceanu, aproape de final. Fostul premier a fost inculpat de procurorii DNA

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 ianuarie 2021

Cercetările se apropie de final în dosarul în care fostul președinte al Senatului a fost acuzat că ar fi primit suma de 800.000 de dolari pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria. Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, pentru infracțiunea de luare de mită. 

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 22 din 11 ianuarie 2021 și, respectiv, 38/VIII/3 din 15 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Astfel, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu urmează să fie trimis în judecată.

Context

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi luat mită 800.000 de dolari, în perioada în care era premier, pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria. Punerea sub acuzare vine după ce Klaus Iohannis a avizat demararea cercetărilor.

Procurorii DNA au cerut Senatului, în anul 2018, să înceapă urmărirea penală pe numele fostului prim-ministru, dar cererea a fost respinsă în anul 2019.

Comunicatul emis de DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 22 din 11 ianuarie 2021 și, respectiv, 38/VIII/3 din 15 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în contextul menționat în cele două comunicate de presă amintite mai sus, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

 

Inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW